Gå til sygdomsliste

Udendørs arbejde kan mindske risikoen for brystkræft

14-02-2021
En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at kvinder, der har arbejdet udendørs i en årrække, har mindre risiko for brystkræft senere i livet. Forklaringen er formentlig, at solen fremmer dannelsen af D-vitamin, som kan virke beskyttende mod brystkræft.

Udendørs arbejde i en årrække kan mindske kvinders risiko for at få brystkræft senere i livet. Modelfoto: Colourbox

Biologien bag de nye resultater kendes ikke med sikkerhed, men ifølge forsker Julie Elbæk Pedersen er forklaringen muligvis dannelsen af D-vitamin, som måske kan beskytte mod brystkræft. Foto: Privat

Kvindelige gartnere, håndværkere, landmænd og andre, som bruger en stor del af deres arbejdsliv udendørs, har en lavere risiko for at få brystkræft senere i livet end deres medsøstre, der har arbejdet indendørs og eksempelvis tilbragt tiden på kontoret. 

Det er konklusionen på den nye undersøgelse, der viser, at gevinsten begynder at vise sig, efter at kvinderne har haft udendørsarbejde i ti år i løbet af deres arbejdsliv. Her har kvinder over 50 år en lille, nedsat risiko på otte pct. for at udvikle brystkræft. Efter mindst 20 års udendørsarbejde er risikoen 17 pct. mindre. 

Studiet er baseret på data fra en række registre, og forskerne har ikke et endeligt svar på, hvad den biologiske forklaring er: 

– Vi kan ikke med sikkerhed sige, hvad forklaringen på resultaterne er, men vores hypotese er, at de muligvis kan tilskrives dannelsen af D-vitamin, som sker, når vi får ultraviolet stråling fra solen. Noget forskning tyder på, at D-vitamin kan beskytte mod brystkræft, så det kan være en del af forklaringen, siger ph.d.-studerende Julie Elbæk Pedersen, der har stået i spidsen for det nye studie. 

Forskerne understreger, at det kun er nødvendigt med kort tid i solen for at få dækket sit behov for D-vitamin, og at man sagtens kan få behovet dækket, samtidig med at man følger rådene om, hvordan man passer på sin hud i solen. 

Kaffe i forårssolen
Der findes i dag kun få undersøgelser af, hvilken betydning det har for kvinder at have udendørsarbejde. 

På baggrund af den nye undersøgelse er det nærliggende at overveje at holde kaffepausen udendørs af og til, hvis man tilbringer hele arbejdsdagen indenfor. Men Julie Elbæk Pedersen understreger, at man endnu har for lidt viden til at give direkte anbefalinger. 

– Men hvis kommende undersøgelser bekræfter det, vores resultater har vist, kunne det godt give mening at opfordre kvinder med indendørs arbejde til at bruge lidt tid udendørs i løbet af dagen, siger Julie Elbæk Pedersen.

 

 

Den nye undersøgelse er offentliggjort her: Pedersen JE. et al.: Occupational exposure to solar ultraviolet B radiation and risk of subtypes of breast cancer in Danish women. Occupational & Environmental Medicine 2021, Feb 2

Se Fødevareministeriets nye D-vitamin-anbefalinger til børn og voksne

Sådan er forskningen lavet

Den nye undersøgelse er baseret på 38,375 danske kvinder, som var under 70 år da de blev diagnosticeret med brystkræft. Kvinderne blev sammenlignet med en jævnaldrende gruppe på 191,875 kvinder, der ikke fik brystkræft. Gennem ATP-registeret fik forskerne adgang til kvindernes arbejds-historie, og de brugte dernæst en såkaldt ’job-eksponerings-matrice’ til at oversætte i hvor høj grad forskellige typer af job havde medført udsættelse for solens stråler. Der er taget højde for arbejdsrelateret fysisk aktivitet i undersøgelsen, samt alder og mønstret for børnefødsler, der kan have en effekt på risikoen for brystkræft. Det har dog ikke været muligt at inddrage andre oplysninger af betydning for brystkræft, eksempelvis alkohol og hormonbehandling.

Så lidt sol skal der til for at få nok D-vitamin

Det er ikke nødvendigt at solbade i timevis for at få tilstrækkeligt D-vitamin.
Man får dækket sit behov for D-vitamin ved at være i solen med frit ansigt og hænder i få minutter midt på dagen i sommermånederne.
Hvis man bruger solcreme, dannes der mindre D-vitamin i huden, men forskningen kan ikke vise, at personer der bruger solcreme har mindre D-vitamin i blodet, end folk der ikke bruger solcreme.
Man kan også opbygge D-vitamin ved at opholde sig længere tid i solen uden for de farligste midtertimer.
Kilde: www.cancer.dk

Læs om, hvordan du beskytter dig i solen 

Læs om kræft og D-vitamin hos Kræftens Bekæmpelse

Støt Brysterne

Kræftens Bekæmpelses kampagne Støt Brysterne sætter fokus på og samler penge ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte i relation til brystkræft.

Læs mere om se hvordan du kan støtte:

Støt Brysterne