Debat om frivillighed: - Det er det medmenneskelige, der betyder noget
Weekendens folkemøde bød på en debat om grænserne for frivillighed. Men især kom det til at handle om frivilliges særlige evne for at skabe menneskeligt nærvær.
Alle pladser var besat, da Kræftens Bekæmpelse og Røde Kors under weekendens Folkemøde inviterede til debat om grænserne for frivillighed i sundhedsvæsenet.
På scenen var tre frivillige, der på egen krop har oplevet, hvad deres særlige arbejde betyder for mennesker, der står i en sårbar situation. Sammen med dem deltog Kræftens Bekæmpelses direktør og frivilligchef samt den nationale chef for Røde Kors.
De frivilliges superkraft
Undervejs kom de frivillige med eksempler på, hvordan de hjælper mennesker, der står i en sårbar situation, og det stod hurtigt klart, at de frivilliges ’superkraft’ først og fremmest er menneskeligt nærvær.
- I det jeg laver som frivillig navigator, er det ikke noget problem ikke at have en sundhedsfaglig baggrund. Det er det medmenneskelige, der betyder noget, fortalte Morten Dahl, der er navigator hos Kræftens Bekæmpelse.
Han ledsager sårbare kræftpatienter til lægesamtaler og hjælper dem med at navigere i lægesprog, indkaldelser og svære samtaler, og han er den, de kan række ud til i hverdagen, når der ikke er andre.
Undervejs i debatten på Folkemødet fortalte han bl.a. om, hvordan det derfor også blev ham, der endte med at holde en sårbar kræftpatient i hånden på dødslejet.
Et alternativ til det etablerede sundhedsvæsen
På scenen til debatten var også Anne Brucz, der som frivillig våger hos Røde Kors sidder hos døende i deres sidste timer. Også Psykiatrifonden var repræsenteret af Per Bjerregaard Knudsen, der er frivillig rådgiver og tager imod opkald fra psykisk sårbare, der har akut brug for krisehjælp.
- Psykiatrifondens Rådgivning står til rådighed for psykisk sårbare, der har et akut behov for en at tale med. Der er rigtig mange der ringer ind, som ikke har lyst til at lade sig indlægge eller tage kontakt til det etablerede sundhedsvæsen, forklarede han og understregede dermed Morten Dahls pointe.
Frivillige kan noget særligt
Selv om debatten handlede om grænserne for det frivillige arbejde, så er det måske endnu vigtigere at tale om, hvad det er for nogle behov, der findes hos de mennesker, vi hjælper – og hvordan vi bedst imødekommer dem. Det mener Kræftens Bekæmpelses frivilligchef, Maruska La Cour Mosegaard, på bagkant af den vellykkede paneldebat.
- Frivillige gør en kæmpe forskel for mennesker berørt af sygdom, og de bidrager med noget helt særligt. Det viser paneldiskussionen også tydeligt. De frivillige er til stede med deres tid og deres nærvær, siger hun og tilføjer:
- Hvis du skal have stillet en diagnose, så vil du helst have, at det er en læge, der gør det. Men hvis det, du har brug for, er en der lytter til dig og er nærværende og tilgængelig, så kan en frivillig noget særligt.
Det er første gang Kræftens Bekæmpelse har en debat, der sætter fokus på frivillighed og civilsamfundet på Folkemødet, men det er ikke sidste gang, lover Maruska La Cour Mosegaard.
- Det kommer vi også til at tale mere om på Folkemødet til næste år.