Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Når du har afsluttet din behandling, vil din læge på hospitalet i samarbejde med dig udarbejde en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte - og med fokus på håndtering af senfølger.
Afhængig af den behandling, du har fået, går du til opfølgning hver 3. eller hver 6. måned. Hvis du er blevet opereret, går du til kontrol i to år.
Hvis du er blevet opereret for kræft i galdeblæren og galdevejene, går du til opfølgning på den kirurgiske afdeling, hvor du blev opereret.
Hvis du har fået kemoterapi, bliver du tilbudt opfølgning på onkologisk afdeling.
Ved opfølgningsmøderne taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Lægen vil ofte foretage en almen undersøgelse, og i nogle tilfælde får du foretaget en CT- scanning og får taget blodprøver.
Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.
Symptomerne på tilbagefald kan være:
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god ide at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.
Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Læs mere om hverdagsliv, reaktioner og få god råd til at håndtere bivirkninger efter behandlingen for kræft i galdeblære og galdegange:
At leve med kræft i galdeblære og galdegange
Frygten for, at kræften skal vende tilbage, fylder oftest mest lige efter behandlingen er afsluttet, og bliver mindre med tiden. Frygten for tilbagefald kan medføre, at man føler sig deprimeret, har svært ved at sove eller har problemer med at huske og koncentrere sig.
Hvis du oplever nogle af disse symptomer, bør du tale med din læge, så du eventuelt kan blive henvist til f.eks. en psykolog.
Opfølgningsprogram for bl.a. kræft i øvre mavetarm, heriblandt opfølgningsprogram for galdeblære- og galdegangskræft. erstatter det, der tidligere hed at gå til kontrol.
Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud og på behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.
Sidst ændret:17.04.2019
Professor, overlæge, ph.d. Michael Bau Mortensen, Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) og overlæge, ph.d. Finn Ole Larsen, Dansk Lever Galdevejs Cancer Gruppe (DLGCG)
Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.
Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17