Gå til sygdomsliste

Børnenes behov under sygdommen

Når mor eller far får kræft, har børn brug for nærvær og omsorg, en forudsigelig hverdag, at tale om sygdom og behandling samt hjælp til at møde andres reaktioner.

Søn og far læser lektier sammen

Børn kan heldigvis klare meget, når de er i omsorgsfulde omgivelser, der opfylder deres behov. Du, din partner, bedsteforældre eller andre nære voksne, kan hjælpe børnene igennem forløbet.

Her kan du læse om andre kræftramte forældres erfaringer og få gode råd fra psykologer om, hvordan du kan støtte børn, der har en mor eller far med kræft.

Børn har brug for nærvær og omsorg

Når mor eller far får kræft, har børn behov for nærvær, omsorg og plads til at vise følelser. Men de har også brug for at holde pauser fra at tale om og tænke på mor eller fars sygdom og behandling. Læs mere:

Nærvær og omsorg


Børn har brug for en genkendelig og forudsigelig hverdag

Børn trives bedst med aftaler og rutiner. Det skaber tryghed for barnet under mors eller fars kræftsygdom, når hverdagen ligner sig selv mest muligt. Læs mere:

Forudsigelig hverdag


Hvad skal børn vide om sygdom og behandling?

Børn har brug for at følge med i og stille spørgsmål til sygdom og behandling, når mor eller far har kræft. Det er en god idé at tale åbent med børnene, dog har især mindre børn ikke brug for alle detaljer. Få råd til, hvad du kan fortælle dine børn:

Hvad skal børn vide?


Forbered børn på andres reaktioner

Børn kan have brug for hjælp til at håndtere andres reaktioner på, at mor eller far har kræft. Det kan f.eks. være svært for børn at håndtere nysgerrige spørgsmål eller tavshed. Læs mere:

Andres reaktioner


- I børnegruppen forstår alle, hvordan jeg har det
Børnenes behov under sygdommen

Da 11-årige Marcus’ mor fik brystkræft landede en sky af tunge tanker på hans små skuldre.

I en børnegruppe i Kræftrådgivningen i Næstved mødte Marcus andre børn med en kræftsyg forælder. Det gjorde tankerne lettere at bære. 

- Man tænker, at der ikke er andre, der forstår, hvordan man har det. Og så går man med det inde i sig selv. I børnegruppen forstår alle, hvordan man har det, fortæller Marcus.

Læs hele Marcus' fortælling om den hjælp, han fik i en gruppe med andre børn her:

11-årige Marcus: - I børnegruppen forstår alle, hvordan jeg har det


Læs alt om børn i kræftramte familier

Børn i kræftramte familier - forsiden


 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.