Gå til sygdomsliste

Børnenes behov under sygdommen

Når mor eller far får kræft, har børn brug for nærvær og omsorg, en forudsigelig hverdag, at tale om sygdom og behandling samt hjælp til at møde andres reaktioner.

Børn kan heldigvis klare meget, når de er i omsorgsfulde omgivelser, der opfylder deres behov. Du, din partner, bedsteforældre eller andre nære voksne, kan hjælpe børnene igennem forløbet.

Vi har her samlet erfaringer og gode råd fra andre kræftramte forældre og fra psykologer om, hvordan man kan støtte børn, der har en mor eller far med kræft.

Børn har brug for nærvær og omsorg

Når mor eller far får kræft, har børn behov for nærvær, omsorg, plads til at vise følelser og til at holde pauser fra sygdom og behandling.

Nærvær og omsorg


Børn har brug for en forudsigelig hverdag

Børn trives bedst med aftaler og rutiner. Det kan skabe tryghed for barnet under mors eller fars kræftsygdom, hvis hverdagen ligner sig selv mest muligt.

Forudsigelig hverdag


Hvad skal børn vide om sygdom og behandling?

Børn har brug for at følge med i og stille spørgsmål til sygdom og behandling, når mor eller far har kræft. Det er en god idé at tale åbent med børnene, dog har især mindre børn ikke brug for alle detaljer.

Hvad skal børn vide?


Forbered børn på andres reaktioner

Børn kan have brug for hjælp til at håndtere andres reaktioner på, at mor eller far har kræft. Det kan f.eks. være svært for børn at håndtere nysgerrige spørgsmål eller tavshed.

Andres reaktioner


Læs alt om børn i kræftramte familier

Børn i kræftramte familier - forsiden

 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Hvis du er lærer, pædagog eller sundhedsprofessionel

Find viden og gode råd til, hvordan du kan hjælpe børn, der mister en nær pårørende eller oplever alvorlig sygdom i familien.

Projekt OmSorg