Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Børn fornemmer, når stemningen eller rutinerne i hjemmet ændrer sig, derfor har de fra starten brug for at få at vide, hvis mor eller far har fået kræft.
Hvis du har hjemmeboende børn, er det vigtigt, at forældrene fra begyndelsen fortæller børnene om sygdommen.
Børn er skarpe iagttagere til de voksnes verden. De har en intuitiv viden og fornemmer hurtigt, hvis noget er anderledes.
Derfor har de brug for, at deres forældre hurtigt fortæller, at de har fået kræft. Hvis børnene er store nok, er det også en god idé allerede i udredningsforløbet at fortælle om, hvad der sker.
Allerede mens man bliver undersøgt for, om man har kræft, vil de fleste forældre fungere anderledes, end de plejer. Man bliver mindre nærværende og mere følelsesmæssigt påvirket, og det mærker børn hurtigt.
Jeg fortalte jo ikke noget i lang tid i starten, for jeg ville vente, til jeg kunne give en klar udmelding om, jeg har den her form for kræft, og der skal gøres sådan og sådan. Og det blev min søn meget meget vred over. Han synes, at jeg var en løgner og følte, at han ikke kunne stole på mig.
Kvinde med brystkræft og mor til en teenager
Det kan være en god idé at forberede sig på samtalen, så I er enige om, hvad og hvor meget børnene skal have at vide. Læs mere:
Når man har fået kræft og har hjemmeboende børn, kan man føle sig usikker på, hvordan man skal fortælle det til sine børn. Her får du forslag til, hvordan du kan fortælle dem om sygdommen:
Mange forældre undrer sig over, at barnet ikke viser så mange reaktioner i starten af forløbet.
Barnet har endnu ikke mærket konsekvenserne af, at far eller mor er syg og forstår endnu ikke helt betydningen af kræftsygdommen, så reaktionerne kommer ofte senere i kræftforløbet.
Det interaktive HC And-univers hjælper børn i alderen 3-7 år med at forstå en abstrakt hospitalsverden. På sitet findes et særligt univers for små børn, hvis far eller mor har kræft. Her tilbydes de mindste - på fin og enkel vis - viden om kræft, og hvad der skal ske med deres forældre under behandlingen på hospitalet og hjemme.
Sidst ændret:15.03.2018
Psykolog Kirsten Heldbjerg
Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.
Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.
Find viden og gode råd til, hvordan du kan hjælpe børn, der mister en nær pårørende eller oplever alvorlig sygdom i familien.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17