Gå til sygdomsliste

Fortæl børnene om sygdommen

Børn fornemmer, når stemningen eller rutinerne i hjemmet ændrer sig, derfor har de fra starten brug for at få at vide, hvis mor eller far har fået kræft.

Jeg fortalte jo ikke noget i lang tid i starten, for jeg ville vente, til jeg kunne give en klar udmelding om, jeg har den her form for kræft, og der skal gøres sådan og sådan. Og det blev min søn meget meget vred over. Han synes, at jeg var en løgner, og følte, at han ikke kunne stole på mig.

Kvinde med brystkræft, mor til teenager

Børn er skarpe iagttagere til de voksnes verden. De har en intuitiv viden og fornemmer hurtigt, hvis noget er anderledes.

De har derfor brug for at deres forældre hurtigt fortæller, at de har fået konstateret kræft. Hvis børnene er store nok, er det også en god idé allerede i udredningsforløbet at fortælle om, hvad der sker.

Allerede mens man bliver undersøgt for, om man har kræft, vil de fleste forældre fungere anderledes, end de plejer. De vil være mindre nærværende og følelsesmæssigt påvirkede, og det mærker børn hurtigt.

Hvis du har hjemmeboende børn, er det vigtigt, at forældrene fra begyndelsen fortæller børnene om sygdommen.

Få her gode råd til hvordan du kan tale med børnene om kræftsygdommen

Det kan virke svært at skulle fortælle børnene om kræftsygdommen, når man selv er ved at lære at navigere i den nye situation.

Men børn har brug for en alderssvarende forklaring på, hvorfor mor og far opfører sig anderledes eller er kede af det, så de ikke selv skal gætte sig til det.

Her kan du få idéer til, hvordan du kan forberede samtalen, hvordan samtalen med børnene kan foregå, og hvordan man kan tale om sygdommen igennem hele forløbet:


Forbered samtalen

Det kan være en god idé at forberede sig lidt på samtalen, så I er enige om, hvad børnene skal have at vide på nuværende tidspunkt.

Forbered samtalen med børnene


Samtalen med børnene

Mange kræftpatienter med hjemmeboende børn føler sig usikre på, hvordan de skal fortælle børnene, at mor eller far nu har kræft. Læs her forslag til, hvordan man kan fortælle det.

Samtalen med børnene


Hvad skal børn vide?

Børn har brug for at følge med i og stille spørgsmål til sygdom og behandling, når mor eller far har kræft. Det er en god idé at tale åbent med børnene, dog har især mindre børn ikke brug for alle detaljer.

Hvad skal børn vide om sygdom og behandling?


Barnets reaktioner bliver stærkere undervejs i forløbet

Mange forældre undrer sig over, at barnet ikke viser så mange reaktioner i starten af forløbet.

Barnet har endnu ikke mærket konsekvenserne af, at far eller mor er syg og forstår endnu ikke helt betydningen af kræftsygdommen, så reaktionerne kommer ofte senere i kræftforløbet.

Radio om kræft

En far og en mor udveksler erfaringer om at være forælder med kræft. Hvordan taler man med børnene, og hvordan kan de reagere? Undervejs er der interview med to børnepsykologer.

Radio om at fortælle sine børn at man har fået kræft

Radio: Forælder med kræft - diagnosen

 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Hvis du er lærer, pædagog eller sundhedsprofessionel

Find viden og gode råd til, hvordan du kan hjælpe børn, der mister en nær pårørende eller oplever alvorlig sygdom i familien.

Projekt OmSorg