Gå til sygdomsliste

Fortæl børnene om sygdommen

Børn fornemmer, når stemningen eller rutinerne i hjemmet ændrer sig. Derfor har de fra starten brug for at få at vide, hvis mor eller far har fået kræft.

Børn er skarpe iagttagere af de voksnes verden. De er intuitive og fornemmer hurtigt, hvis noget er anderledes.

Derfor har de brug for, at deres forældre hurtigt fortæller, at de har fået kræft. Hvis børnene er store nok, er det også en god idé allerede i udredningsforløbet at fortælle om, hvad der sker.

Allerede mens man bliver undersøgt for, om man har kræft, vil de fleste forældre fungere anderledes, end de plejer. Man bliver mindre nærværende og mere følelsesmæssigt påvirket, og det mærker børn hurtigt.

Jeg fortalte jo ikke noget i lang tid i starten, for jeg ville vente, til jeg kunne give en klar udmelding om, jeg har den her form for kræft, og der skal gøres sådan og sådan. Og det blev min søn meget meget vred over. Han synes, at jeg var en løgner og følte, at han ikke kunne stole på mig.

Kvinde med brystkræft og mor til en teenager

Forbered samtalen

Det kan være en god idé at forberede sig på samtalen, så I er enige om, hvad og hvor meget børnene skal have at vide. Læs mere:

Forbered samtalen med børnene


Samtalen med børnene

Når man har fået kræft og har hjemmeboende børn, kan man føle sig usikker på, hvordan man skal fortælle det til sine børn. Her får du forslag til, hvordan du kan fortælle dem om sygdommen:

Samtalen med børnene


”Når han er stor nok til selv at spørge, skal han have det at vide. Eller når jeg kan mærke, at det kommer tættere på. Vi må ikke holde det hemmeligt for ham.”

Kvinde, uhelbredeligt syg og mor til en 4-årig
Barnets reaktioner bliver stærkere undervejs i forløbet

Mange forældre undrer sig over, at barnet ikke viser så mange reaktioner i starten af forløbet.

Barnet har endnu ikke mærket konsekvenserne af, at far eller mor er syg og forstår endnu ikke helt betydningen af kræftsygdommen, så reaktionerne kommer ofte senere i kræftforløbet.


Billede fra det interaktive HC And-univers

Få hjælp til at informere de mindste 

Det interaktive HC And-univers hjælper børn i alderen 4-7 år med at forstå en abstrakt hospitalsverden, når far eller mor har kræft.

Her tilbydes de mindste - på fin og enkel vis - viden om kræft, og hvad der skal ske med deres forældre under behandlingen på hospitalet og hjemme. 

Læs mere og download appen her:

App Store

Google Play


Læs alt om børn i kræftramte familier:

Børn i kræftramte familier - forside


 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.