Gå til sygdomsliste

Barnet har brug for åbenhed om sygdommen

Kræftsyge børn og unge har brug for at opleve, at forældrene er ærlige over for dem og ikke holder noget 'hemmeligt'. Børn og unge har behov for at blive forberedt på behandlingen og på de bivirkninger, de kan få. Forklar gerne i små bidder.

To børn, en far og en pædagog

Når forældrene er åbne om sygdommen, er barnet ofte mindre bange for kræften og bedre forberedt på behandlingen.

Når du skal tale med dit barn om sygdommen, kan det være en god idé at:

  • At I, som forældre, bliver enige om, hvad der skal tales om, og om evt. søskende skal være med til samtalen. Hvis du er enlig, kan du evt. tale med en nær pårørende
  • Give dig lidt tid til dine egne reaktioner, inden samtalen 
  • Forberede dig på, hvad du vil sige/gøre, hvis du bliver meget berørt under samtalen
  • Forklare i små bidder - især mindre børn kan ikke overskue for mange informationer
  • Kun at fortælle det, du ved på nuværende tidspunkt
  • Lægge op til, at barnet/den unge og søskende kan stille spørgsmål og give plads til deres reaktioner
  • Spørge alle børn i familien, hvad de kender til kræft, og hvad de tænker
  • Have fokus på håbet og troen på, at barnet bliver rask igen

Du kan overveje, om det kun er jer som forældre, som taler med jeres  børn, eller om I skal gøre det sammen med en nær pårørende eller evt. lægen eller sygeplejersken.

Forbered barnet på undersøgelsen, behandlingen og bivirkningerne

Generelt er det sådan, at jo bedre et barn eller en ung er forberedt på, hvad der skal ske, jo bedre er de til at mestre det. Det kan derfor være en god idé at informere grundigt om indlæggelse, undersøgelse, behandling, evt. bivirkninger, hvem der er med barnet på sygehuset, hvem der tager sig af evt. søskende derhjemme, og hvor ofte søskende (og venner) kommer på besøg.

Barnet bliver som regel grundigt forberedt på undersøgelserne og behandlingen af en læge eller af en sygeplejerske på børneafdelingen. Men det kan være en god idé, hvis du gentager for dit barn, hvad sundhedspersonalet har sagt, og finder ud af, om der er noget, som barnet ikke har forstået.

Måske er dit barn bekymret for en undersøgelse eller for bivirkninger af medicinen. Derfor kan det være en god idé, at du forbereder barnet på evt. bivirkninger af behandlingen.

Fortæl f.eks. dit barn, at man kan tabe håret af medicinen og måske kaster op, men at håret vokser ud igen, og at kvalmen forsvinder, når man ikke længere skal have medicinen.

Det kan måske være forvirrende, at man bliver syg af medicin. Du kan evt. fortælle, at selvom man bliver dårlig af medicinen, så fjerner den samtidig kræftsygdommen. I kan også læse bøgerne 'Kemo-manden Kasper' eller 'Ida og Amirs kamp mod kræftcelle-skurkene':

Børnebøger om kræft

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling (9:20 min.)


Til forsiden af 'Hvis dit barn har kræft:

Hvis dit barn har kræft

 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.