Gå til sygdomsliste

Tal med søskende om døden

Hvis dit barn skal dø af kræft, er det er vigtigt også at tale med barnets søskende om de tanker, de gør sig om, hvad der sker. Det er en svær balancegang at finde energi til både dit syge barn og til de raske.

Når et barn oplever, at deres bror eller søster kan dø, kan de blive meget bange og bekymrede, og det er vigtigt, at de har mulighed for at tale om det med en voksen. Måske bliver de også bange for, om de selv kan dø, eller om deres venner dør?

Det er ikke sikkert, de reagerer lige nu, en reaktion kan også komme lang tid efter dødsfaldet. Det bedste råd er at være så opmærksom som muligt på deres reaktioner og invitere dem til at tale om, hvordan de har det. Læs mere:

Hvis børn og unge mister

Vores søn reagerede først for alvor halvandet år efter, at hans storebror var død. Da var vi som forældre ved at komme op til overfladen igen, og så blev der plads til hans smerte. Hvis en pædagog var syg en dag, blev han pludselig meget bange for, at hun skulle dø. Det måtte vi tale meget med ham om.

Mor til dreng, der døde som 9-årig

Inddrag eventuelt andre voksne

Når man har et barn, der skal dø, kan det være rigtig svært at finde overskud til også at tage sig af barnets søskende. Men de har brug for at blive inddraget og få plads, så de bedre kan forstå, hvad der sker. På den måde får de også mulighed for at føle sig betydningsfulde. Eventuelt kan man i denne situation inddrage andre betydningsfulde voksne, hvis man ikke selv magter opgaven.

I gør det så godt, I kan, og det er helt naturligt, at det meste af jeres energi går til det døende barn. Måske I kan forsøge at prioritere lidt tid alene med det eller de raske børn. Bed også gerne andre familiemedlemmer eller mennesker i jeres omgangskreds om aktivt at støtte op om dem og være med til at give dem nogle gode oplevelser. Læs mere:

Få hjælp i hverdagen

Jeg er ked af at sige det, men jeg tænkte ikke ret meget på vores andet barn i den periode. Vores syge dreng var bare vigtigere, og alt var på hans præmisser. Lillebror forstod ikke, hvad der skete, og han forstod heller ikke, hvad døden var.

Mor til dreng, der døde som 9-årig

Hjælp barnet med, hvad det skal sige i skolen

De raske børn kan også have behov for at blive klædt på til, hvad de skal sige til deres venner i børnehaven eller i skolen. Tal med de voksne personer i dit barns institution eller skole og bed dem være opmærksomme på dit barns behov og reaktioner. Man kan også hjælpe sit barn til at formulere nogle gode sætninger, de kan sige i den situation. Læs mere:

Kontakt til skole, børnehave og barnets kammerater under sygdommen

Læs også:

Børn i kræftramte familier

Podcast: Om at miste en søskende
Tal med søskende om døden

I podcasten "I min lomme ligger en sten" beskriver Line Kirsten, hvad der skete, da hun som 6-årig mistede sin 3-årige lillesøster Laura.

Gennem samtaler med sine forældre ser hun på, hvad det har betydet for hendes liv at miste en søster, og at sorgen pludselig blev en del af hendes familie. 

Hør podcasten på P3

Til forsiden af 'Hvis dit barn har kræft':

Hvis dit barn har kræft


 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.