Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Sammenhængen mellem alkohol og kræft er veldokumenteret. Hvis ingen danskere drak alkohol, kunne man i Danmark undgå et betydeligt antal kræfttilfælde.
Alkohol spiller en rolle for vores helbred. Mens undersøgelser tyder på, at en meget lille mængde alkohol kan nedsætte risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme, er der ingen tvivl om, at alkohol øger risikoen for at udvikle kræft.
Alkohol er af Verdenssundhedsorganisationen WHO klassificeret som 'sikkert kræftfremkaldende'.
Når leveren nedbryder alkohol, dannes en række nedbrydningsprodukter, bl.a. acetaldehyd, som er kræftfremkaldende. Acetaldehyd påvirker dna-dannelse og dna-reparation.
Risikoen for at udvikle kræft øges, hvis man er udsat for andre risikofaktorer samtidig med, at man drikker alkohol.
Især er kombinationen af rygning og alkohol farlig, fordi alkohol forstærker den kræftfremkaldende virkning af tobak.
Alkohol leder til højere niveauer af det kvindelige kønshormon østrogen, og dette er forbundet med en øget risiko for at udvikle brystkræft.
Når man indtager alkohol, har det en negativ indflydelse på kroppens evne til at optage og omsætte folat. Folat er vigtig for kroppens evne til at reparere og danne DNA. Skader på vores DNA er det første trin i udviklingen af kræft.
Alkohol er kræftfremkaldende, også i små mængder. Det kan give kræft i de organer, der kommer i berøring med alkoholen, dvs. fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol risikoen for at udvikle brystkræft.
Hvis man både ryger og drikker, øger man risikoen for at udvikle kræft i mundhule, svælg, spiserør og strubehoved mange gange i forhold til personer, der hverken ryger eller drikker. Alkohol og rygning øger hver især risikoen, men derudover forstærker alkohol den kræftfremkaldende virkning af rygning, så kombination af alkohol og tobak er særlig farlig.
Alkohol forårsager kræft i de organer, der kommer i direkte kontakt med alkoholen dvs. fra mund til endetarm. Men alkoholen øger også risikoen for andre kræftformer.
Hvis man drikker alkohol, øger man risikoen for at udvikle kræft i:
Risikoen for at udvikle kræft bliver større, jo mere alkohol man drikker. Specielt for brystkræft har forskere fundet ud af, at risikoen stiger allerede ved et lavt alkoholforbrug (ca. 1 genstand om dagen), og at risikoen stiger for hver genstand, man drikker.
Det spiller tilsyneladende ingen rolle, om man drikker vin, øl eller spiritus – risikoen er den samme. Forskning viser, at det altid kan betale sig at skære ned på sit alkoholforbrug. For at mindske risikoen for at udvikle kræft er det altså bedst slet ikke at drikke alkohol.
Ifølge Sundhedsstyrelsen har man en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på:
Ifølge Sundhedsstyrelsens har man en høj risiko for at blive syg af sit alkoholforbrug, hvis man drikker mere end 21 genstande om ugen som mand og 14 genstande om ugen som kvinde.
Selvom man ser bort fra storforbrugerne af alkohol, så er der mange danskere, som drikker mere end Sundhedsstyrelsens lavrisiko-anbefalinger. Der er i Danmark flere mennesker med et stort alkoholforbrug, end hvis man sammenligner med mange andre lande.
Alkohol skal nydes med måde, og du bør ikke drikke alkohol for din sundheds skyld. Du bør begrænse sit alkoholforbrug – uanset om det drejer sig om vin, øl eller spiritus.
Børn og unge bør ikke drikke alkohol, ligesom gravide og personer med visse sygdomme helt bør holde sig fra at drikke alkohol. Det samme gælder personer, der tidligere har haft et overforbrug.
Er du i tvivl, så tal med din læge.
Overblikket er lavet af det internationale kræftforskningsinstitut World Cancer Research Fund International.
Interactive cancer risk matrix
Sidst ændret:13.07.2020
Seniorforsker Anja Olsen, Kost, gener og miljø, Kræftens Bekæmpelse
WCRF rapport 2018, Diet, Nutrition, Physical Activity and cancer: a Global Perspective
Sundhedsstyrelsen: Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2017
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17