Gå til sygdomsliste

Solens uv-stråling

Solens og solariets ultraviolette stråling kan give kræft. Det gælder især kræft i huden, men også kræft på læberne og i øjnene kan skyldes stråling fra sol og solarium.

Danskerne er glade for at være ude i solen. Men når vi opholder os i solen eller solariet, udsættes vi for uv-stråling og øger dermed vores risiko for at udvikle kræft i huden. Der findes to overordnede typer af kræft i huden:

  • Almindelig hudkræft, som sjældent er livstruende
  • Modermærkekræft, som er en mere aggressiv form for kræft

Forekomsten af både modermærkekræft og almindelig hudkræft er mere end tredoblet de seneste 30 år.

Udviklingen skyldes mest af alt vores adfærd i solen: Vi tager mindre tøj på, og vi har mere fritid, hvor vi opsøger solen i højere grad end tidligere. Desuden har solariebrug været meget udbredt.

Risikoen for at få kræft i huden afhænger af:

  • Hudtype (mennesker med lys hud og mange modermærker har øget risiko, men alle kan blive ramt af kræft i huden).
  • Den mængde uv-stråling man får gennem livet, både fra solen og fra solariet.
  • Eksponering for højintensiv uv-stråling (som f.eks. ved skoldninger, solariebrug eller rejser til destinationer med højt uv-indeks). Som barn og ung er man særligt udsat.
Almindelig hudkræft er den hyppigste kræftform i Danmark

Almindelig hudkræft er den hyppigste kræftform i Danmark. Den bliver dog ofte udeladt af statistikkerne af tekniske grunde, og fordi den er mindre dødelig, da den kun i meget sjældne tilfælde kan sprede sig.

Modermærkekræft kan være dødelig, hvis den ikke bliver behandlet i tide. Der dør årligt ca. 290 danskere af modermærkekræft.

Sol ødelægger arvematerialet i cellerne

Det kræver en række forskellige fejl i arvematerialet at udvikle en kræftcelle. Uv-stråling fra sol og solarium laver disse fejl.

Cellen beskytter sig mod strålingen ved at danne pigment, som absorberer energien. Den brune farve er en reaktion på, at cellen er blevet påvirket af uv-strålingen, og at den forsøger at beskytte sig mod yderligere stråling.

Sol og solarium er årsag til modermærkekræft, almindelig hudkræft og kræft i læber og øjne

Uv-stråling er årsag til 90 pct. af tilfældene af modermærkekræft og almindelig hudkræft. Begge kræftformer udvikles i huden, men de opfører sig meget forskelligt.

Hvis man har haft almindelig hudkræft, har man større risiko for at udvikle modermærkekræft og omvendt.

Modermærkekræft (malignt melanom)

Ordet modermærkekræft er valgt, fordi sygdommen ofte kommer, hvor der i forvejen er skønhedspletter eller modermærker. Man skal dog være opmærksom på, at størstedelen af modermærkekræfttilfælde opstår uden forudgående modermærke. Det er derfor vigtigt ikke kun at tjekke eksisterende modermærker for forandringer.

Modermærkekræft kan sprede sig i kroppen, og derfor kan sygdommen blive livsfarlig. Chancen for at overleve modermærkekræft afhænger af, hvor tidligt sygdommen bliver opdaget og behandlet.

Modermærkekræft opstår hos cirka 2300 personer pr. år i Danmark. Antallet af nye tilfælde har været stærkt stigende gennem de sidste 50 år.

Modermærkekræft

Almindelig hudkræft (inkl. basalcellekræft)

Almindelig hudkræft dækker over pladecellekræft, basalcellekræft og andre sjældne hudkræftsformer. Disse typer kræft kan opstå overalt i huden - og ofte på steder, som er meget udsat for sollys, f.eks. hoved-hals-området.

Almindelig hudkræft spreder sig sjældent, og sygdommen er oftest nem at behandle. De fleste patienter får nye tilfælde af sygdommen (tilbagefald).

Der diagnosticeres ca. 14.550 nye tilfælde af almindelig hudkræft (inklusiv basalcellekræft) hvert år i Danmark.

Hudkræft

Læbekræft

Mennesker, der er udsat for meget sol i hverdagen, har øget risiko for at udvikle kræft i læberne. Som regel behandles sygdommen med operation. Læbekræft spreder sig kun sjældent til resten af kroppen.

Kræft i munden (læberne)

Kræft i øjnene

Øjnene kan tage skade af uv-strålingen fra solen, hvilket kan medvirke til udvikling af kræft i øjnene. Derfor er det en god idé at beskytte øjnene med store og uv-godkendte solbriller. Det beskytter også hudområdet omkring øjnene, som kan være vanskeligt at smøre med solcreme.

Kræft i øjnene

Sådan udvikles kræft

Kræft kan opstå, hvis en celle et sted i kroppen begynder at dele sig uden kontrol.

Hvad er kræft?

En strand set fra luften med en masse strandgæster

Den brune farve i huden er en reaktion på, at cellen er blevet påvirket af uv-strålingen, og at den forsøger at beskytte sig mod yderligere stråling.

Kroppens største organ

Huden er kroppens største organ. Huden udgør cirka 1/12 af kroppens vægt og måler cirka 2 m2 hos et voksent menneske.

Solarium øger risikoen for modermærkekræft - især hos unge

Mennesker, som benytter solarium, tilbringer ofte også mange timer i den rigtige sol. Derfor kan det være svært at afgøre, hvor farligt solarium er i forhold til solen.

Flere store undersøgelser har dog fastslået, at der er 20 pct. øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man i det hele taget bruger eller har brugt solarium, mens der er 60 pct. øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man har brugt solarium, inden man fylder 35 år. Det skyldes, at børn og unge er særligt udsatte, når det kommer til eksponering for uv-stråling, fordi deres krop stadig er under udvikling. Derudover stiger risikoen for at få modermærkekræft, jo mere man bruger solarium. Alt solariebrug øger risikoen for at få modermærkekræft, også selvom man kun bruger solarium sjældent.

Mellem kl. 12 og 15 falder næsten halvdelen af dagens uv-stråling

Solbeskyttelse går ud på at passe på sin hud i solen - særligt mellem 12 og 15, hvor næsten halvdelen af dagens uv-stråling finder sted. Du kan tjekke det aktuelle uv-indeks dér, hvor du befinder dig, ved at bruge den gratis app ’UV-INDEKS’. Du kan finde den i App Store:

Hent appen i App Store

Husk de tre solråd, når du er udendørs, og når uv-indekset er tre eller mere:

Skygge

Husk at give solen en frokostpause. Undgå solbadning og find skyggen – særligt midt på dagen, hvor solens stråling er stærkest.

Solhat

Dæk bar hud til med tætvævet tøj og en bredskygget hat, hvis du er ude i solen.

Solcreme

Husk altid solcreme, hvor skygge og tøj ikke dækker. Husk, at det er vigtigt at smøre et tykt lag på for at opnå den beskyttelse, som er angivet på solcremen og husk, at lige meget hvor meget du smører på, må du aldrig ligge og stege. 

Både UVA- og UVB-stråling er skadelige. Det er derfor vigtigt at tjekke, om solcremen beskytter mod begge dele. 

Derudover: Sluk solariet

Undgå solarier. Den stærke ultraviolette stråling i solariet øger din risiko for at få hud- og modermærkekræft.

Læs meget mere om forebyggelse af kræft i huden på:

solkampagnen.dk

Liggestol og parasol på en hvid sandstrand

Man kan godt blive brun under en parasol, da sand og vand reflekterer solens stråling.

Vidste du at...?
  • Vand reflekterer solens stråler med mindst 10 pct.
  • Sne og is med op til 90 pct.
  • Sand og cement med op til 30 pct.
  • Græs med op til 3 pct.

Man kan altså godt blive skoldet under en parasol, fordi halvdelen af den stråling, vi udsættes for, ikke er direkte, men diffus og reflekteret.

Læs alt om årsager til kræft:

Årsager - forsiden

 

Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen


Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Mand ved tablet

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud