Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Udmattelse og træthed (fatigue), depression, angst, besvær med at holde på afføringen, seksuelle problemer, smerter. Undersøgelser viser, at lidt over halvdelen af kræftpatienterne oplever senfølger efter deres kræftbehandling. Det svarer til at 150.000 danskere har eller har haft senfølger efter deres kræftforløb.
Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse: Det er ekstremt vigtigt at tage hånd om senfølger hos kræftpatienter, så man kan få en god livskvalitet
Helbredt, men ikke rask
Men de får ikke den hjælp, der er behov for, så de kan vende tilbage til hverdagen.
Det viser Kræftens Bekæmpelses Barometerundersøgelse blandt 3153 kræftpatienter.
Kun 41 % af patienter med behov får hjælp til de fysiske følger af kræftsygdommen - og kun 31 % får hjælp til de psykiske følger. Halvdelen ved ikke, hvilke senfølger, de bør være opmærksomme på - eller hvem, de skal kontakte for at få hjælp.
Overlevelsen er lykkeligvis steget – men livet skal også være værd at leve efter kræft
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse
Og det er ikke acceptabelt. Der er brug for handling. Det mener både Kræftens Bekæmpelse og Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) – og derfor er emnet vigtigt at diskutere på Folkemødet – sammen med nogle af de aktører, der står centralt i problemstillingen.
- Overlevelsen er lykkeligvis steget – men livet skal også være værd at leve efter kræft. Det er ekstremt vigtigt at tage hånd om senfølger hos kræftpatienter, så man kan få hverdagen tilbage og en god livskvalitet. Under corona så vi et stærkt, tværfagligt fokus på senfølger efter coronavirus, hvor sundhedsvæsenet agerede hurtigt med effektiv organisering af
Louise Øhlenschlæger Livijn, sekretariatschef i Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC)
indsatsen. Den succes så jeg gerne overført på kræftområdet. Det er tid til handling – som vi har set det med senfølger efter corona, siger direktør, Jesper Fisker.
Den holdning er Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og Kræftens Bekæmpelse enige om:
- Vi glæder os over, at flere og flere overlever kræft i Danmark. Det er resultatet af en fokuseret og fælles indsats gennem mange år. Men midt i glæden må vi ikke glemme de tidligere kræftpatienter, som ofte oplever senfølger. De har brug for, at der bliver taget hånd om netop deres senfølger og at der er styr på arbejdsfordelingen mellem regioner, de praktiserende læger og kommunerne - uanset, hvilke kræfttype, man har haft og hvor i landet man bor, siger Louise Øhlenschlæger Livijn, der er sekretariatschef i Danish Comprehensive Cancer Center.
Midt i glæden må vi ikke glemme de tidligere kræftpatienter, som ofte oplever senfølger
Louise Øhlenschlæger Livijn, DCCC
Den vigtige problemstilling skal diskuteres af Karin Friis Bach (Danske Regioner), Marianne Nord Hansen (Senfølger-foreningen), Peter Christensen (professor, overlæge, AUH), Rikke Hjorth Westh (praktiserende læge, formand for PLO Bornholm), Jette Skive (Kommunernes Landsforening) og Jesper Fisker – og med journalist Tine Gøtzsche ved roret.
Hør journalist Tine Gøtzsches præsentation af debatten
Debatten finder sted i Allinge under Folkemødet 2021 fredag 18. juni 15.15-16:00 i Allinge på Temascene 10.
LIVESTREAM på folkemødet.dk: "Senfølger efter kræft: Hvad lærte vi af corona-pandemien?"
Kræftens Bekæmpelse på Folkemødet 2021
Se hele programmet her
Sidst ændret: 15.06.2021
Af Didder Oppermann
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17