Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Mange kræftpatienter har smerter fra flere forskellige steder og evt. forskellige former for smerter. Det betyder, at de fleste skal behandles med flere typer medicin ad gangen.
Vævsskadesmerter er smerter opstået i knogler, muskler og led (bevægeapparatet) eller i de indre organer (f.eks. lever, nyrer eller tarm). Det kan ofte være svært at finde ud af, hvor i de indre organer smerten præcis kommer fra.
Smerter i de indre organer beskrives typisk som dybe, borende eller murende, måske knivagtige smerter.
Eksempler på vævsskadesmerter:
Det er vigtigt at komme smerten i forkøbet for at kunne føle sig tryg. Og da meget stærke smerter er sværere at lindre, er det også vigtigt at tage smerterne i opløbet - også selvom man synes, man kan bide smerterne i sig.
Mange ønsker kun at tage medicin, når det gør ondt, men ved den kroniske smerte, som der ofte er tale om ved kræftsygdomme, er en fast dosering af smertemedicin som regel nødvendig. Behandlingen kræver justering med jævne mellemrum.
Nervesmerter opstår som en følge af en skade på eller sygdom i nervesystemet. I forbindelse med kræft udløses nervesmerter som regel på grund af tryk fra kræftknuden, og/eller fordi kræften er vokset ind i nerver eller centralnervesystemet.
Nervesmerter kan også skyldes bivirkninger til kemoterapi, sammenfald af rygsøjlen pga. knoglemetastaser, gener efter en operation eller strålebehandling. Smerter kan være flere uger til måneder om at opstå.
Nervesmerter beskrives typisk som sviende, stikkende, brændende, elektriske stød (neuralgier) eller som diffuse måske murrende smerter. Nervesmerter kan variere fra konstante smerter til anfald med intensive smerter og kan variere hen over døgnet, f.eks. med forværring om natten.
Eksempler på nervesmerter:
Nervesmerter behandles med morfinlignende præparater suppleret med depressions- og/eller epilepsimedicin, da disse stoffer hæmmer nervesmerter.
Det er vigtigt, at man kan beskrive smerterne grundigt for lægen, så han/hun kan tilbyde den bedst mulige smertebehandling. Behandlingen kan bestå af flere forskellige typer smertebehandling.
Morfin er den vigtigste form for medicin i behandling af kræftsmerter. Derudover findes der flere andre slags effektive smertestillende typer af medicin.
Forskellige smertetyper skal behandles med forskellige slags smertestillende medicin. Derfor kan svagt virkende smertestillende medicin i nogle situationer have en væsentligt bedre effekt end morfin.
Man starter oftest den smertestillende behandling med et svagt virkende middel, hvis ikke smerterne allerede er blevet stærke.
For at lægen kan finde den mest passende dosis, kan det være en stor hjælp, hvis du fører en smertedagbog i forbindelse med justeringer af dosis.
Lettere smerter fra knogler, muskler, led eller organerne behandles i første omgang med håndkøbsmedicin, der indeholder paracetamol eller gigtmedicin.
Stærke smertestillende som morfin og morfinlignende lægemidler bruges som smertebehandling, når håndkøbsmedicin ikke tager smerterne.
Stærke smertestillende - morfin og morfinlignende lægemidler (opioider)
Morfin kan gives på mange måder, f.eks. som tabletter, i væskeform eller som indsprøjtning. Valget af produkt afhænger af din tilstand.
Smerter fra nerveskade eller nervepåvirkning (kaldes også neuropatiske smerter) kan i nogle tilfælde behandles med medicin mod depression eller epilepsi.
Sidst ændret:01.11.2019
Overlæge Bodil Abild Jespersen, Enhed for lindrende behandling, Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17