Gå til sygdomsliste

Forskellige typer medicinsk smertebehandling

Mange kræftpatienter har smerter fra flere forskellige steder og evt. forskellige former for smerter. Det betyder, at de fleste skal behandles med flere typer medicin ad gangen.

Hvis du får ondt i forbindelse med din kræftsygdom er det vigtigt, at:
 • Den smertestillende behandling starter hurtigt
 • Du får den smertestillende behandling på faste tidspunkter af døgnet
 • Behandlingen er vedvarende og løbende justeres, da smerterne ofte svinger i intensitet over tid

Der findes to hovedtyper af fysiske smerter, som kræver forskellig medicinsk behandling:

Vævsskadesmerter (kaldet nociceptive smerter)

Vævsskadesmerter er smerter opstået i knogler, muskler og led (bevægeapparatet) eller i de indre organer (f.eks. lever, nyrer eller tarm). Det kan ofte være svært at finde ud af, hvor i de indre organer smerten præcis kommer fra.

Smerter i de indre organer beskrives typisk som dybe, borende eller murende, måske knivagtige smerter.

Eksempler på vævsskadesmerter:

 • De fleste smerter i forbindelse med kræft
 • Knoglebrud
 • Sårsmerter
 • Vævsskadesmerter behandles med håndkøbsmedicin, morfin og morfinlignende præparater
Det kan være nødvendigt at tage medicin - også når man ikke føler smerte

Det er vigtigt at komme smerten i forkøbet for at kunne føle sig tryg. Og da meget stærke smerter er sværere at lindre, er det også vigtigt at tage smerterne i opløbet - også selvom man synes, man kan bide smerterne i sig.

Mange ønsker kun at tage medicin, når det gør ondt, men ved den kroniske smerte, som der ofte er tale om ved kræftsygdomme, er en fast dosering af smertemedicin som regel nødvendig. Behandlingen kræver justering med jævne mellemrum.

Nerveskadesmerter (kaldes også nervesmerter eller neuropatiske smerter)

Nervesmerter opstår som en følge af en skade på eller sygdom i nervesystemet. I forbindelse med kræft udløses nervesmerter som regel på grund af tryk fra kræftknuden, og/eller fordi kræften er vokset ind i nerver eller centralnervesystemet.

Nervesmerter kan også skyldes bivirkninger til kemoterapi, sammenfald af rygsøjlen pga. knoglemetastaser, gener efter en operation eller strålebehandling. Smerter kan være flere uger til måneder om at opstå.

Nervesmerter beskrives typisk som sviende, stikkende, brændende, elektriske stød (neuralgier) eller som diffuse måske murrende smerter. Nervesmerter kan variere fra konstante smerter til anfald med intensive smerter og kan variere hen over døgnet, f.eks. med forværring om natten.

Eksempler på nervesmerter:

 • Smerter efter helvedesild
 • Kræft, der er vokset ind i nerver
 • Fantomsmerter efter amputation

Nervesmerter behandles med morfinlignende præparater suppleret med depressions- og/eller epilepsimedicin, da disse stoffer hæmmer nervesmerter.

Det er vigtigt, at man kan beskrive smerterne grundigt for lægen, så han/hun kan tilbyde den bedst mulige smertebehandling. Behandlingen kan bestå af flere forskellige typer smertebehandling.

Forskellige typer smertestillende medicin

Morfin er den vigtigste form for medicin i behandling af kræftsmerter. Derudover findes der flere andre slags effektive smertestillende typer af medicin.

Forskellige smertetyper skal behandles med forskellige slags smertestillende medicin. Derfor kan svagt virkende smertestillende medicin i nogle situationer have en væsentligt bedre effekt end morfin.

Fire hovedtyper af smertestillende medicin:
 • Almindelig svagt virkende medicin - f.eks. paracetamol og gigtmedicin som f.eks. ibuprofen (kaldes non-opioider)
 • Svage morfinlignende stoffer som kodein og tramadol (kaldes svage opioider)
 • Stærke morfin og morfinlignende præparater (kaldes stærke opioider)
 • Depressionsmedicin og epilepsimedicin er såkaldte sekundære smertestillende lægemidler.

Man starter oftest den smertestillende behandling med et svagt virkende middel, hvis ikke smerterne allerede er blevet stærke.

For at lægen kan finde den mest passende dosis, kan det være en stor hjælp, hvis du fører en smertedagbog i forbindelse med justeringer af dosis.


Læs mere om medicinsk smertebehandling:

Svagt virkende smertestillende

Lettere smerter fra knogler, muskler, led eller organerne behandles i første omgang med håndkøbsmedicin, der indeholder paracetamol eller gigtmedicin.

Svagt virkende smertestillende (non-opioider)


Morfin og morfinlignende lægemidler 

Stærke smertestillende som morfin og morfinlignende lægemidler bruges som smertebehandling, når håndkøbsmedicin ikke tager smerterne.

Stærke smertestillende - morfin og morfinlignende lægemidler (opioider)


Morfin

Morfin kan gives på mange måder, f.eks. som tabletter, i væskeform eller som indsprøjtning. Valget af produkt afhænger af din tilstand.

Morfin på mange måder


Medicin ved nervesmerter

Smerter fra nerveskade eller nervepåvirkning (kaldes også neuropatiske smerter) kan i nogle tilfælde behandles med medicin mod depression eller epilepsi.

Medicin ved nervesmerter


Læs alt om behandling af smerter:

Smertebehandling

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning