Gå til sygdomsliste

Trykkammerbehandling af stråleskader

Stråleskader i hud, slimhinder, blodkar og knogler kan lindres ved, at man indånder ren ilt, mens man er i et trykkammer. Behandlingen kaldes også hyperbar oxygen terapi eller HBO-behandling.

Kvinde sidder i et trykkammer med en stor plastikhætte over hovedet. En læge kigger ind til hende gennem et lille vindue.

Trykkammerbehandling går ud på, at man enten indånder ren ilt gennem en plastikhætte, mens man er under tryk i en form for dykkerklokke, eller at man indånder ren ilt, mens man ligger i et trykkammer. Blodforsyningen til det stråleskadede væv øges.

Behandling i trykkammer (en slags dykkerklokke) er den eneste kendte behandling, som giver bedre opheling af stråleskadet væv.

Trykkammerbehandling kan hjælpe på smerter, sår og osteoradionekrose

I forbindelse med kræft kan trykkammerbehandling i nogle tilfælde hjælpe, hvis du har senfølger efter strålebehandling i form af:

  • smerter, sår og manglende heling i det bestrålede område
  • knogleskade med manglende heling (osteoradionekrose)

Osteoradionekrose opstår oftest efter tidligere strålebehandling af hoved- eller halskræft.

Trykkammerbehandling kan forbedre blodforsyningen sådan, at det skadede væv kan blive helt eller delvis normalt. Den forbedrede blodforsyning kan gøre det muligt at blive opereret med et godt resultat.

Sådan foregår iltbehandling i trykkammer

Få procent får sene stråleskader efter strålebehandling

Strålebehandling bruges til at slå kræftceller ihjel, men kan også beskadige de små blodkar i det omkringliggende raske væv. Desuden kan antallet af blodkar blive formindsket.

Det gør, at blodtilførslen nedsættes, og vævet får stadig mindre ilt og næring i takt med, at skaden bliver værre som tiden år.

Skaderne viser sig typisk efter halvandet til to år, og tidligst et halv år efter bestråling. Men der er også observeret stråleskader op til 28 år efter afsluttet strålebehandling.

Symptomer på stråleskader er:
  • smerter og eventuel blødning i det bestrålede område
     

Stråleskaderne medfører at:

  • huden og slimhinderne i det bestrålede område bliver meget tynd, får svært ved at hele, og der udvikles eventuelt sår
  • vævet hæver op og kan ikke hele normalt efter f.eks. en operation
  • den underliggende knogle kan blive skrøbelig og få øget risiko for brud

Gode resultater af trykkammerbehandling

Ca. halvdelen af alle kræftpatienter, der har fået trykkammerbehandling for sene stråleskader, bliver symptomfrie, mens en fjerdedel mærker en væsentlig bedring.

Erfaring og enkelte videnskabelige undersøgelser tyder på en varig eller meget langvarig effekt af behandlingen. Læs mere:

Hvor godt virker trykkammerbehandling?

Få patienter oplever bivirkninger

Trykkammerbehandling er som regel ikke forbundet med ubehag, men nogle oplever bivirkninger i form af ondt i ørerne, forbigående nærsynethed og evt. iltkramper eller klaustrofobi. Læs mere her: 

Bivirkninger til trykkammerbehandling

Læs alt om kræftbehandling:

Behandling for kræft - forsiden

Læs artikel fra medlemsbladet: tæt på kræft

Mette og Ulla fortæller om deres trykkammerbehandling, som skal lindre de smerter, de har fået efter strålebehandling. Læs artiklen: 

Et dyk, der lindrer smerterne

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning