Gå til sygdomsliste

Kikkertundersøgelse ved Familiær Adenomatøs Polypose

Viser gentesten, at man har arvet mutationen (genforandringen), bør man regelmæssigt få lavet kikkertundersøgelser.

Kikkertundersøgelse eller ej

Hvis gentesten viser, at man ikke har arvet familiens mutation, behøver man ikke at få foretaget kikkertundersøgelser, for så er risikoen for at udvikle polypper eller tarmkræft ikke større end alle andres risiko.

Viser gentesten, at man har arvet familiens mutation, er det helt sikkert, at man før eller siden vil udvikle polypper, der medfører tarmkræft, hvis de ikke bliver fjernet. Derfor bør man regelmæssigt få lavet kikkertundersøgelser og senere i sygdomsforløbet få en operation. Andre i familien, der har arvet mutationen, bør også få lavet regelmæssige kikkertundersøgelser.

Kikkertundersøgelse af den nederste del af tarmen

Kikkertundersøgelsen foretages med en lang, bøjelig kikkert (undersøgelsen kaldes også sigmoideoskopi): lægen fører en tynd slange gennem endetarmsåbningen og op i den nederste del af tyktarmen, hvor han eller hun undersøger for polypper).

Undersøgelsen kan føles ubehagelig, fordi der pustes lidt luft i tarmen, men det gør som regel ikke ondt. Hos børn undersøges første gang kun de nederste 10 cm af tarmen for at vænne dem til undersøgelsen.

Hvis der findes polypper i tarmen ved undersøgelsen

Hvis der er polypper i tarmen, vil nogle af dem blive fjernet med det samme for at blive undersøgt nærmere. På den måde kan lægen konstatere, om det drejer sig om polypper af typen adenom som kan være et tegn på FAP eller en anden type polypper. Det gør ikke ondt at få fjernet polypperne.

Undersøgelse af hele tyktarmen

Hvis der er tale om adenomer, skal man have undersøgt resten af tyktarmen med en længere, bøjelig kikkert. Denne undersøgelse kaldes en koloskopi. Her fjerner lægen nogle af de største polypper for at undersøge dem nærmere og på den måde afgøre, hvor meget sygdommen har udviklet sig.

Billedet illustrerer en kikkertundersøgelse af endetarmen og nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi).

Koloskopi er en kikkertundersøgelse af tarmen og bruges både som undersøgelse og til at fjerne polypper i tarmen. Se en film om, hvordan en koloskopi foregår. 11:05 min.

Koloskopi er en kikkertundersøgelse af tarmen og bruges både som undersøgelse og til at fjerne polypper i tarmen. Se en film om, hvordan en koloskopi foregår. 11:05 min.

Læs mere:

Koloskopi

Undersøgelse for polypper i tolvfingertarmen

Størstedelen af polyposepatienter udvikler også polypper i tolvfingertarmen (duodenum). Polypperne er af samme type som dem i tyktarmen, men risikoen for, at de udvikler sig til kræft, er meget mindre. For en sikkerheds skyld tilrådes polyposepatienter over 25 år dog at få foretaget en kikkertundersøgelse af mavesæk og tolvfingertarm – en såkaldt gastroskopi. Hvis der findes polypper i tolvfingertarmen, anbefales man regelmæssig at få lavet en gastroskopi, hvor der tages vævsprøver. På den måde kan lægen holde øje med, om polypperne ændrer sig.

Tegningen viser gastroskopet ført ned i mavesækken. Gennem den bøjelige kikkert kan lægen se mavens indre. Det er muligt at tage billeder og vise billederne på en skærm.

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør og øverste del af mave-tarm systemet. Se en film om hvordan undersøgelsen foregår. 6:36 min.

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør og øverste del af mave-tarm systemet. Se en film om hvordan undersøgelsen foregår. 6:36 min.

Læs mere:

Gastroskopi

Læs alt om Familiær Adenomatøs Polypose

Familiær Adenomatøs Polypose – forsiden

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende