Gå til sygdomsliste

Forstadier til kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer)

Celleforandringer er ikke kræft - men forstadier, der i nogle tilfælde kan udvikle sig til kræft. Ofte forsvinder de af sig selv, mens andre kræver behandling. Det er sjældent, at kvinder får celleforandringer i de ydre kvindelige kønsorganer.

To kvinder går tur sammen arm i arm ved en havn

Hvis du får konstateret celleforandringer i vulva, betyder det ikke, at du har kræft. Celleforandringer kan være forstadier til vulvacancer, men forstadier er ikke kræft.

Celleforandringer er ikke kræft og kan behandles

Der findes forskellige grader af celleforandringer i de ydre kvindelige kønsorganer (vulva), og alle grader kan behandles. Celleforandringer i vulva kaldes også vulvær intraepithelial neoplasi (VIN) eller dysplasi og skyldes ofte en HPV-infektion. Læs mere:

Om celleforandringer i kvindens ydre kønsorganer


Symptomer og undersøgelser ved celleforandringer

Det tidligste symptom på forstadier i de ydre kvindelige kønsorganer er som regel kløe og irritation i området. En svampeinfektion giver dog de samme symptomer. Tal med din læge, hvis generne bliver ved over længere tid. Læs mere:

Symptomer og undersøgelser ved forstadier til vulvacancer


Forstadier behandles med medicin eller operation 

Behandlingen af celleforandringerne kan være medicinsk eller en operation. Valg af behandling afhænger bl.a. af sværhedsgraden af celleforandringen og af hvor den sidder i de ydre kønsorganer. Læs mere:

Behandling af celleforandringer i de ydre kvindelige kønsorganer


Læs mere om forstadier til kræft generelt:

Forstadier til kræft


 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud