Gå til sygdomsliste

Om levermetastaser

Når kræftceller spreder sig til andre dele af kroppen, sker det gennem blodet og lymfebanerne. Levermetastaser er kræft, der har spredt sig til leveren fra et andet sted i kroppen. Det er ikke det samme som leverkræft.

Kræft kan vokse ind i et blodkar eller lymfekar. På den måde kan løsrevne kræftceller blive ført med blodet eller lymfevæsken til andre steder i kroppen. Her kan kræftcellerne sætte sig fast og danne nye knuder, som kaldes metastaser.

Det er sjældent, at kræft opstår i leveren (primær leverkræft). Mere end 90 pct. af alle kræftknuder i leveren opstår på grund af spredning fra en kræftknude, der sidder et andet sted i kroppen. Metastaser i leveren kommer ofte fra kræftknuder i tyk- og endetarm. I disse tilfælde kaldes kræftknuderne i leveren for metastaser.

Levermetastasen består af samme slags celler som den oprindelige kræftform

En metastase består af den samme slags kræftceller som den oprindelige knude. Det vil sige, at f.eks. tarmkræft, der har spredt sig til leveren, består af tarmkræftceller.

Lægen kan ved en celleprøve i mikroskopet afgøre, om kræft i leveren f.eks. er spredning fra tarmen (metastase) eller leverkræft, som er opstået i leveren (primær leverkræft). Hvis det er primær leverkræft, vil prøven vise, at kræftknuden består af leverkræftceller.

Det sker, at man opdager metastaser i leveren, uden at man kender den oprindelige kræftsygdom. I så fald plejer lægen efter nærmere undersøgelser at kunne finde ud af, hvor metastasen er udgået fra, så man kan blive behandlet for den oprindelige kræftsygdom.

Behandlingen for levermetastaser afhænger af, hvor metastasen stammer fra, da kræftcellerne i levermetastasen eventuelt kan behandles med samme type behandling som den oprindelige kræftform.

I sjældne tilfælde er det dog ikke muligt at finde ud af, hvor metastasen stammer fra. Det kaldes ukendt primær tumor. Det kan du læse mere om her:

Ukendt primær tumor

Læs alt om levermetastaser

Levermetastaser – forsiden


 

Hvis kræften kommer igen

To kvinder sidder med ryggen til på en bænk i en park og taler sammen

Om reaktioner på tilbagefald og om mulighederne for behandling.

Hvis kræften er kommet igen


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende