Gå til sygdomsliste

Om lungemetastaser

Lungemetastaser er kræft, der har spredt sig til lungerne. Lungerne er det organ, som søger for, at kroppen får den nødvendige ilt.

Når en kræftknude vokser et sted i kroppen, kan den på et tidspunkt nå blod- eller lymfebanerne og via dem komme videre rundt i kroppen. Det kaldes, at kræften 'metastaserer'.

  • Spredning af kræft via lymfebanerne sker som regel til lymfeknuderne
  • Spredning af kræft via blodbanen sker oftest til knogler, lever, hjerne eller lunger

Hvis en kræftsygdom spreder sig til lungerne, kalder man det lungemetastaser. Lungemetastaser består af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftform. Lungemetastaser er ikke det samme som lungekræft.

Hvor sidder lungerne i kroppen?

Lungerne er i brystkassen (thorax), som består af en brystvæg. Brystvæggen er sammensat af ribben og muskler, der rummer lunger med lungehinde (pleura) og bronkier.

I brystkassen sidder også brystskillevæggen (mediastinum), som indeholder hjertet, store blodårer (fra hjerte til lunger samt legemspulsåren aorta), nerver, lymfeknuder, luftrøret og spiserøret.

Illustration lunger

Her ses lungerne med luftrør og bronkier, der forgrener sig ud i mindre luftrør som et træ.

Illustration af Lunger, luftrør og alveoler

Venstre lunge består af to lapper, mens den højre har tre lungelapper

Lungernes opbygning

De to lunger er delt op i lungelapper. Venstre lunge har to lapper, og højre lunge har tre.

Imellem lungerne sidder luftrøret (trachea), der som et træ forgrener sig ud i mange mindre luftrør (bronkier). For enden af bronkierne er der omkring en milliard små hulrum, som kaldes alveoler.

Hvor i lungen kan der opstå metastaser?

Lungemetastaser kan sidde både centralt i lungen, yderligt i lungen og uden på lungen, hvilket kan give forskellige symptomer.

Behandlingen af lungemetastaser afhænger af kræfttypen

Behandlingen af lungemetastaser afhænger af, hvor metastasen stammer fra.

Kræftcellerne i lungemetastasen skal behandles med samme type behandling, som den oprindelige kræftform, fordi en metastase består af den samme slags kræftceller som den oprindelige knude.

Lungemetastaser er ikke det samme som lungekræft

Kræft, der har spredt sig til lungerne fra et andet sted i kroppen, kaldes lungemetastaser.

Kræft, der er opstået i lungerne, kaldes lungekræft, og tumoren i lungen kaldes primær tumor. Læs mere om symptomer, undersøgelse og behandling af lungekræft her:

Lungekræft – forsiden

Læs alt om lungemetastaser

Lungemetastaser – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Lungekræft' for patienter med enten småcellet lungekræft, ikke-småcellet lungekræft og lungekræft med spredning på cancerforum.