Gå til sygdomsliste

Hoste eller hæshed

Oplever du hoste eller hæshed i mere end nogle uger, eller hvis du har en hoste, som ændrer karakter, bør du blive nærmere undersøgt hos lægen.

Hoste er en almindelig reaktion for kroppen. Vi hoster for at rense lunger og luftveje.

Det er vigtigt at være opmærksom på forandringer, såsom at hosten er ny, ændrer sig eller bliver ved uden grund.

En ny slags hoste kan være:

  • Tør hoste
  • Hoste, der er blevet værre
  • Hoste, der giver smerter
  • Hoste, der lyder anderledes
  • Hoste med slim

Er ændringer i hosten ledsaget af infektionstegn som f.eks. slim eller feber, kan det skyldes 'rygerlunger' eller kronisk bronchitis. Men det kan også skyldes lungekræft.

Hoste i forbindelse med lungekræft kan opstå på grund af irritation, hvis kræftknuden vokser ind i luftvejene. Feber eller hoste, hvor der kommer slim med op, kan skyldes en infektion i kræftknuden. Kræftvæv bløder let - derfor kan man hoste blod op.

Blodigt opspyt

Hoster du blod eller blodigt slim op, skal du søge læge med det samme.

Hæshed

De fleste har oplevet at miste stemmen eller blive hæse, når de er forkølede eller har brugt stemmen for meget. Overdreven alkoholindtagelse og rygning kan give kronisk hæshed.

Men bliver du pludselig hæs uden grund, og bliver det ikke bedre i løbet af nogle uger, skal du gå til lægen og få undersøgt, om det kan være kræft i f.eks. struben eller skjoldbruskkirtlen.

Det behøver ikke at være kræft

Næsten alt, der kan være symptomer på kræft, kan ligeså godt være symptomer på noget andet. Men det er vigtigt at søge læge og blive undersøgt, så du kan slippe mistanken eller blive behandlet, hvis der er tale om kræft.

Få råd om, hvad du selv kan gøre for at forebygge kræft:

Forebyg kræft


Læs alt om symptomer

Symptomer - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning