Gå til sygdomsliste

Gastroskopi

Ved en gastroskopi får man undersøgt spiserør, mavesæk og tolvfingertarm med en lang, bøjelig kikkert med lys i. Undersøgelsens formål er at finde årsagen til f.eks. synkebesvær, mavesmerter og halsbrand.

Før undersøgelsen skal man være fastende, så man må ikke spise eller drikke seks timer før undersøgelsen.

Man får som regel lokalbedøvende spray i munden og svælget for at mindske ubehaget ved at få kikkerten ført ned.

Man kan eventuelt også få beroligende medicin for bedre at kunne slappe af.

Hvis man får blodfortyndende medicin, er det vigtigt at fortælle det til lægen, da man i nogle tilfælde skal holde pause med medicinen før undersøgelsen.

Sådan foregår undersøgelsen

Kikkerten er tyndere end en finger og bliver ført gennem munden eller eventuelt næsen ned i spiserøret til mavesækken og videre til tolvfingertarmen. Undervejs kan hele slimhinden undersøges for forandringer.

Når kikkerten er nede i maven, pumper lægen lidt luft ned. Da mavesækken er tom og foldet sammen, er det nødvendigt at blæse lidt luft ned for bedre at kunne se slimhinden. I mavesækken ser lægen efter, om slimhinden er irriteret, og om der er sår eller knuder.

For enden af kikkerten sidder et lille kamera, der kan tage billeder eller vise billederne af mavens indre på en skærm.

Gastroskop ført ned i mavesækken

Tegningen viser gastroskopet ført ned i mavesækken. Gennem den bøjelige kikkert kan lægen se mavens indre. Det er muligt at tage billeder og vise billederne på en skærm.

Vævsprøve (biopsi) bruges til at stille diagnosen

Ved undersøgelsen kan lægen tage små vævsprøver fra slimhinden (biopsier) ved hjælp af en lille tang (noget patienten ikke kan mærke).

Den endelige diagnose bliver stillet ved at undersøge vævsprøverne i mikroskop. Der går som regel en uge, før man får svar.

Undersøgelsen gør ikke ondt, men det kan være ubehageligt at få ført kikkerten ned. Når der pumpes luft ned i mavesækken kan det også give en let trykkende fornemmelse. Kikkertundersøgelsen foregår ambulant og tager nogle minutter.

Risiko ved gastroskopi

Der er en minimal risiko for, at det bløder, eller at der går hul på mavesækken under undersøgelsen. I sjældne tilfælde ses tandskader.

Hvis man har fået beroligende medicin under undersøgelsen, skal man som regel observeres, før man kan tage hjem, og man må ikke køre bil.

På grund af lokalbedøvelsen må man ikke spise eller drikke de første par timer efter undersøgelsen, da man kan risikere at få det i den gale hals.


Læs alt om undersøgelser for kræft:

Undersøgelser for kræft (forsiden)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning