Gå til sygdomsliste

Behandling af forstadier til hudkræft (solkeratoser og Bowens sygdom)

Solkeratoser og Bowens sygdom er begge forstadier til pladecellekræft (hudkræft). Her kan du læse om de forskellige metoder til behandling af forstadier til hudkræft.

Det er vigtigt, at man får behandlet solkeratoser og Bowens sygdom, da de kan udvikle sig til pladecellekræft.

Alle, der har forstadier til hudkræft, kan blive helbredt.

Solkeratoser viser sig som en lille rød skællende plet og opstår ofte i hårbunden hos mænd med kun lidt hår.

Bowens sygdom opstår på hud, der er udsat for sol, og viser sig som en brun-rød velafgrænset skællende plet, der kan mistolkes som eksem.

Frysning – behandling af solkeratoser og Bowens sygdom

Man kan få fjernet solkeratoser og Bowens sygdom ved, at lægen fryser området på huden med flydende kvælstof.

Efter behandlingen kan man få blærer og sår på det behandlede område, men huden heler i løbet af 2-3 uger. Frysning efterlader ofte et hvidt mærke.

Afskrabning (curettage) – behandling af solkeratoser og Bowens sygdom

Skal man behandles med afskrabning, får man først lokalbedøvelse på huden, hvorefter lægen skraber det syge væv af med et skarpt instrument.

Efter afskrabningen får man brændt overfladen af huden med en lille glødetråd for at stoppe blødningen og for at sikre, at alle de syge celler er ødelagt. Behandlingen er hurtig, men efterlader ofte et hvidt mærke.

Lysterapi (fotodynamisk terapi) – behandling af solkeratoser og Bowens sygdom

Lysterapi eller fotodynamisk terapi består af en speciel creme, methylaminolevulinat (eller 5-Aminolevulinsyre) og lyspåvirkning. Fordelen er, at man ikke får ar på huden, som man får efter operation.

Behandlingen foregår ved, at man først får smurt det syge område af huden ind i creme. Efter cirka tre timer bliver hudområdet belyst med rødt lys i cirka 10-15 minutter. Nogle steder anvendes naturligt sollys. Hvis solkeratoserne eller Bowens sygdom sidder på huden i ansigtet, får man øjnene dækket til under belysningen.

Fotodynamisk terapi virker ved, at cremen trænger ned i huden og specielt ind i de syge celler. Cremen gør cellerne meget følsomme over for lys. Når hudområdet bliver belyst, bliver stofferne i cremen aktiveret, så de kan ødelægge cellerne.

Den største bivirkning ved fotodynamisk terapi er smerter, mens lysbehandlingen står på. Smerterne holder ofte op, når behandlingen stoppes. For omkring fem procent er smerterne så stærke, at behandlingen ikke kan gennemføres.

Efter behandlingen bliver man rød i det behandlede hudområde. I enkelte tilfælde får man også et sår, der dog heler i løbet af en til to uger.

Det behandlede hudområde er følsomt over for lys i cirka et døgn efter behandling med fotodynamisk terapi.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Methylaminolevulinat

5-Aminolevulinsyre  

Behandling med creme

Solkeratoser kan også behandles med forskellige cremer – imiquimod (Aldara®), ingenolmebutat (Picato®) og diclofenac (Solaraze®) samt creme der indeholder cellegiften fluorouracil (Actikerall®), der fjerner de syge celler.

Cremebehandling af solkeratoser: imiquimod (Aldara®) og ingenolmebutat (Picato®)

Imiquimod er en creme, der stimulerer immunforsvaret i huden, så det kan angribe og ødelægge solkeratoserne.

Ingenolmebutat er en creme, hvor det aktive stof er udvundet af en ukrudtsplante. Man ved ikke præcist, hvordan det virker, men stoffet rammer de syge celler og stimulerer immunforsvaret i huden, så solkeratosen forsvinder.

Fluoruracil er en cellegift, der dræber de syge celler. Giften findes i en creme med et stof som opløser fortykket hud (salicylsyre).

Fordelen ved cremerne er, at man kan behandle sig selv derhjemme, når diagnosen er stillet.

Den almindeligste bivirkning ved begge cremer er kløe, svie eller smerter. Under behandlingen og ind til huden er helet, er det almindeligt, at man har rød og skorpedækket hud. Generne bliver dog som regel mindre efter behandlingen.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Imiquimod

Ingenolmebutat

Fluoruracil (Actikerall®)

Gelbehandling af solkeratoser (diclofenac – Solaraze®)

Diclofenac er en gel, som kan anvendes til overfladiske solkeratoser.

Fordelen er, at man kan behandle sig selv derhjemme, når diagnosen er stillet. Man smører en smule Diclofenac gel – på størrelse med en ært – på solkeratoserne to gange dagligt i to til tre måneder.

Behandlingen virker på en ud af cirka tre patienter, men man ved endnu ikke, hvor effektiv behandlingen er på langt sigt.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Diclofenac

Læs alt om hudkræft

Hudkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hudkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende