Gå til sygdomsliste

Diagnose og stadieinddeling af hudkræft

Diagnosen hudkræft kan først stilles, hvis en vævsprøve af knuden eller huden har vist, at der er tale om kræftceller.

Om modermærkekræft

Modermærkekræft er en anden type kræft i huden, som du kan læse om her:

Modermærkekræft

Det er vigtigt at få stillet en præcis diagnose, så du kan få tilbudt den rette behandling.

Her på siden kan du læse om de mest almindelige former for kræft i huden; basalcellekræft og pladecellekræft samt forstadier til pladecellekræft.

Basalcellekræft

Basalcellekræft er den mest almindelige form for hudkræft. Den opstår oftest i ansigtet og på overkroppen, men kan opstå overalt på huden – også på steder, som ikke er udsat for sol.

Basalcellekræft opstår hyppigst hos ældre mennesker, men kan også ses hos yngre.

Basalcellekræft spreder sig næsten aldrig

Basalcellekræft vokser i overhuden og spreder sig meget sjældent. Man får stillet diagnosen ved, at lægen enten undersøger huden, eller tager en prøve af huden og sender den til mikroskopi-undersøgelse.

Alle, der får konstateret basalcellekræft, bliver helbredt. Cirka halvdelen oplever at få et nyt tilfælde af basalcellekræft inden for 5 år.

Typer af hudkræft og forstadier til hudkræft

Hudkræft:

  • Pladecellekræft hedder også carcinoma spinocellulare
  • Basalcellekræft hedder også carcinoma basocellular

Forstadier til hudkræft:

  • Solkeratoser hedder også aktiniske keratoser
  • Bowens sygdom

Pladecellekræft

Pladecellekræft er den næst hyppigste form for almindelig hudkræft.

Pladecellekræft opstår på hudområder, som har været udsat for meget sollys, for eksempel ansigt, nakke og håndrygge. Det er den samlede mængde sollys, som man har været udsat for, der er afgørende for, om man risikerer at udvikle pladecellekræft.

Pladecellekræft kan i få tilfælde sprede sig

I modsætning til basalcellekræft kan pladecellekræft i få tilfælde sprede sig til lymfeknuderne, og sygdommen kan derfor i sjældne tilfælde være meget alvorlig.

Man får stillet diagnosen ved, at lægen enten undersøger huden eller tager en prøve af huden og sender den til mikroskopi-undersøgelse.

Forstadier til hudkræft: Solkeratoser og Bowens sygdom

Solkeratoser og Bowens sygdom er ikke hudkræft, men et tegn på, at huden er blevet skadet af solens uv-stråler.

Solkeratoser og Bowens sygdom er et forstadie til pladecellekræft og kan derfor i enkelte tilfælde udvikle sig til pladecellekræft.

Solkeratoser

Solkeratoser ses hyppigst på issen, specielt hos skaldede mænd. Ellers findes de på områder af huden, som er udsat for meget sollys, som for eksempel ører, pande, næse, kinder og håndrygge.

Solkeratoser er meget udbredt i den danske befolkning, specielt hos ældre mennesker.

Man kan ofte få stillet diagnosen solkeratose ved, at lægen blot ser på huden, men nogle gange tager lægen også en vævsprøve.

Bowens sygdom

Bowens sygdom er ikke så hyppig som solkeratoser. Sygdommen ses ofte på områder af hud, som er udsat for sol. Sygdommen kan dog også skyldes virusinfektioner og kan derfor også ses på områder, der ikke har været udsat for meget sol.

Symptomer på Bowens sygdom er en brun-rød velafgrænset plet, som skæller. Pletten kan forveksles med eksem, men eksembehandling virker ikke.

Man får som regel stillet diagnosen Bowens sygdom ved, at lægen tager en vævsprøve.

Vævsprøver – biopsi

Jeg blev henvist af egen læge til hudlæge med mistanke på hudkræft. Hudlægen tog biopsi og henviste videre til plastikkirurgisk afdeling på sygehuset, fordi det sad tæt på det ene næsebor. Hudlægen forklarede, at i tilfælde, hvor kræften sidder tæt på næsebor, øjne og mund, skulle der henvises til sygehuset. På plastikkirurgisk blev jeg tilbudt operation eller stråler.

Kvindelig kræftpatient

Merkelcelle karcinom

Merkelcelle karcinom er en sjælden, aggressiv type hudkræft som opstår i Merkelcellerne. Sygdommen viser sig som regel som en uøm rødlig/violet knude på huden. Læs mere:

Merkelcelle karcinom

Reaktioner og følelser

Behandlingsresultaterne er heldigvis meget gode for de fleste tilfælde af hudkræft.

Alligevel kan det tage tid at forholde sig til en kræftsygdom, både for én selv og for de nærmeste. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til.

Reaktioner og følelser

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient
Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Følg linket herunder for at finde den type rådgivning, der passer dig bedst:

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hudkræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk


Læs alt om hudkræft

Hudkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hudkræft" på Cancerforum.