Gå til sygdomsliste

Diagnose og stadieinddeling af hudkræft

Diagnosen hudkræft kan først stilles, hvis en vævsprøve af knuden eller huden har vist, at der er tale om kræftceller.

Om modermærkekræft

Modermærkekræft er en anden type kræft i huden, som du kan læse om her:

Modermærkekræft

Det er vigtigt at få stillet en præcis diagnose, så du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Her på siden kan du læse om de mest almindelige former for kræft i huden – basalcellekræft og pladecellekræft samt forstadier til pladecellekræft.

Basalcellekræft

Basalcellekræft er den mest almindelige form for hudkræft. Den opstår oftest i ansigtet og på overkroppen, men kan opstå overalt på huden – også på steder, som ikke er udsat for sol.

Basalcellekræft opstår hyppigst hos ældre mennesker, men kan også ses hos yngre.

Basalcellekræft spreder sig næsten aldrig

Basalcellekræft vokser i overhuden og spreder sig meget sjældent. Man får stillet diagnosen enten ved, at lægen undersøger huden, eller ved en mikroskopisk undersøgelse af en vævsprøve af huden.

Alle, der får konstateret basalcellekræft, bliver helbredt, men cirka halvdelen får et nyt tilfælde af basalcellekræft inden for fem år.

Hudkræft
  • Pladecellekræft hedder også carcinoma spinocellulare
  • Basalcellekræft hedder også carcinoma basocellulare
  • Solkeratoser hedder også aktiniske keratoser
  • Bowens sygdom

Pladecellekræft

Pladecellekræft er den næst hyppigste form for almindelig hudkræft.

Pladecellekræft opstår på hudområder, som har været udsat for meget sollys – såsom ansigt, nakke og håndrygge. Det er den samlede mængde sollys, som man har været udsat for, der er afgørende for udviklingen af pladecellekræft.

Pladecellekræft kan i få tilfælde sprede sig

I få tilfælde kan pladecellekræft – i modsætning til basalcellekræft – sprede sig til lymfeknuderne. Sygdommen kan derfor i sjældne tilfælde være en meget alvorlig sygdom.

Man får stillet diagnosen, enten ved at lægen undersøger huden eller via en mikroskopisk undersøgelse af en vævsprøve af huden.

Forstadier til hudkræft: Solkeratoser og Bowens sygdom

Solkeratoser og Bowens sygdom er ikke hudkræft, men et tegn på, at huden er blevet skadet af solens ultraviolette stråler.

Solkeratoser og Bowens sygdom er et forstadie til pladecellekræft og kan derfor i enkelte tilfælde udvikle sig til pladecellekræft.

Solkeratoser

Solkeratoser ses hyppigst på issen, specielt hos skaldede mænd. Ellers findes de på områder af huden, som er udsat for meget sollys, såsom ører, pande, næse, kinder og håndrygge. Solkeratoser er meget udbredt i den danske befolkning, specielt hos ældre mennesker.

Man kan ofte få stillet diagnosen solkeratose blot ved, at lægen ser på huden, men nogle gange tager lægen også en vævsprøve.

Bowens sygdom

Bowens sygdom er ikke så hyppig som solkeratoser. Sygdommen optræder ofte på hudområder, der er udsat for sol. Sygdommen kan dog også ses på områder, der ikke har været udsat for meget sol og kan blandt andet skyldes virusinfektioner.

Symptomer på Bowens sygdom er en brun-rød velafgrænset skællende plet. Pletten kan mistolkes som eksem, men eksembehandling virker ikke.

Man får som regel stillet diagnosen Bowens sygdom ved, at lægen tager en vævsprøve.

Vævsprøver – biopsi

Jeg blev henvist af egen læge til hudlæge med mistanke på hudkræft. Hudlægen tog biopsi og henviste videre til plastikkirurgisk afdeling på sygehuset, fordi det sad tæt på det ene næsebor. Hudlægen forklarede, at i tilfælde, hvor kræften sidder tæt på næsebor, øjne og mund, skulle der henvises til sygehuset. På plastikkirurgisk blev jeg tilbudt operation eller stråler.

Kvindelig kræftpatient

Merkelcelle karcinom

Merkelcelle karcinom er en sjælden, aggressiv type hudkræft som opstår i Merkelcellerne. Sygdommen viser sig som regel som en uøm rødlig/violet bule på huden. Læs mere:

Merkelcelle karcinom

Reaktioner og følelser

Behandlingsresultaterne er heldigvis meget gode for de fleste tilfælde af hudkræft.

Alligevel kan det tage tid at forholde sig til en kræftsygdom, både for en selv og for de nærmeste. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hudkræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk

Læs alt om hudkræft

Hudkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hudkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende