Gå til sygdomsliste

Symptomer på hudkræft

Symptomerne på hudkræft kan være en fast knude på huden, et sår der ikke vil hele, en perlemorsskinnende knude, sår med perlemorsglinsende rand eller en rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt.

Man skal være opmærksom og søge læge, hvis man i måneder eller måske år har bemærket:

  • Et sår, der ikke vil hele
  • En knude på huden, der vokser og undertiden bryder op og væsker eller bløder

To typer hudkræft

Der findes to former for hudkræft, nemlig basalcellekræft og pladecellekræft. Symptomerne er lidt forskellige for de to former.

Symptomer på basalcellekræft

Basalcellekræft (carcinoma basocellulare) er den almindeligste form for hudkræft. Sygdommen opstår som regel, hvor huden ofte er udsat for sollys (f.eks. hænder og ansigt), men kan opstå overalt på huden.

Basalcellekræft kan ses allerede i 20-30-årsalderen, men ses hyppigst hos ældre mennesker.

Basalcellekræft optræder oftest som et enkelt element på hoved og hals, men man kan også få det andre steder på huden. Man kan også have mange elementer på én gang.

Basalcellekræft spreder sig næsten aldrig

Hvis basalcellekræft ikke bliver behandlet, kan den vokse i dybden, men basalcellekræft spreder sig meget sjældent.

Basalcellekræft kan se ud på forskellige måder:

  • Perlemorsskinnede knude
  • Sår med perlemorsglinsende rand
  • Rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt

Basalcellekræft: En perlemorsskinnende knude med trådfine blodkar på overfladen, der er velafgrænset mod den omgivende hud.

Basalcellekræft: Et lille sår med en velafgrænset lyserød perlemorsglinsende rand med trådfine blodkar på overfladen.

Basalcellekræft: På kroppen ses basalcellekræft ofte som et rødt, skællende og let blødende element.

Pladecellekræft på øret.

Symptomer på pladecellekræft

Pladecellekræft (carcinoma spinocellulare) udvikler sig ofte på hud, der har været udsat for meget sollys – det vil sige isse, nakke og håndrygge.

Pladecellekræft viser sig oftest som en knude eller et sår, der ikke vil hele. Sygdommen starter som en lyserød, fast knude på huden. Huden omkring er enten normal eller rød. Senere kan der komme et sår i midten af knuden.

Hudkræft på eller ved læberne er ofte pladecellekræft. Kræft på læberne viser sig næsten altid som et sår, der ikke vil hele, og det sidder oftest på underlæben.

Pladecellekræft kan også udvikle sig i ar efter brandsår og strålebehandling.

Pladecellekræft kan i sjældne tilfælde sprede sig

I få tilfælde kan pladecellekræft, i modsætning til basalcellekræft, sprede sig til lymfeknuderne. Sygdommen kan derfor i sjældne tilfælde være en meget alvorlig sygdom, som er svær at behandle.

Symptomer på forstadier til hudkræft

Der findes to former for forstadier til hudkræft, nemlig solkeratoser og Bowens sygdom. Solkeratoser er langt hyppigst.

Solkeratoser – forstadie til hudkræft

Solkeratoser (aktiniske keratoser) er et forstadie til hudkræft og vil i nogle tilfælde kunne udvikle sig til pladecellekræft.

Solkeratoser findes ofte i ansigtet eller på isse, arme, ryg, og hænder. Skaderne opstår der, hvor huden udsættes mest for sol. Jo ældre man er, jo større risiko har man for at udvikle solkeratoser.

Solkeratoser kaldes også aktiniske keratoser. 'Keratose' betyder forøgelse af hudens hornlag, og 'aktis' betyder stråle på græsk – hér er der tale om stråler fra solen.

Solkeratose på en isse.

En lille del af solkeratoser udvikler sig til pladecellekræft, så man bør blive behandlet, hvis man har solkeratoser. Derfor er det vigtigt at søge læge, hvis man har skællende, rødbrune og ru pletter på huden i ansigtet eller på isse, arme, ryg, og hænder.

Modermærkekræft er ikke almindelig hudkræft

Det er vigtigt at skelne almindelig hudkræft fra modermærkekræft (malignt melanom). Modermærkekræft forekommer også hyppigt i huden, men er en helt anden og mere alvorlig kræfttype.

Modermærkekræft

Forebyg solkeratoser: Undgå sollys

Man forebygger bedst solkeratoser ved at undgå sollys f.eks. ved at bruge beskyttende tøj, hat med bred skygge og solcreme med høj faktor.

Bowens sygdom – forstadie til hudkræft

Bowens sygdom er også et forstadie til hudkræft. I cirka fem procent af tilfældene udvikler Bowens sygdom sig til pladecellekræft. Bowens sygdom opstår primært på hud, der er udsat for sol, i og med sollys er den hyppigste årsag til sygdommen.

Symptomer på Bowens sygdom er en brun-rød velafgrænset, skællende plet, der kan mistolkes som eksem, men hvor eksembehandling ikke virker.

Symptomer på hudkræft

Det er ikke sikkert, der er tale om kræft. Men det er vigtigt at tage symptomerne alvorligt.

Læs alt om hudkræft

Hudkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud