Kaloriemærkning på fastfood virker

24-11-2017
Ny rapport styrker dokumentationen for, at kaloriemærkning på menutavler i fastfoodkæder og kaffebarer får kunderne til at bestille og spise færre kalorier.

Rapporten "Menu labelling in eating-out environments: new perspectives and influence on energy selected, ordered, and consumed. An update of the evidence 2014-16” er en opfølgning på tidligere gennemgang af den videnskabelige litteratur af effekten af kaloriemærkning i fastfoodkæder mm. Alle 14 studier i rapporten viser en kalorienedgang i den bestilte mad, hvoraf 11 er signifikante med kaloriereduktioner på 31-440 kcal.

Især kunder med høj uddannelse og indkomst ser og bruger kalorieoplysningerne, men mærkningen påvirker også kalorieindtaget hos kunder med lav socioøkonomisk status. Kaloriemærkning vil derfor bidrage til at reducere den sociale ulighed i overvægt. Rapporten adresserer også utilsigtede negative konsekvenser af kaloriemærkning. Bl.a. viser et studie, at kaloriemærkning ikke giver spiseforstyrrelser, mens et andet konkluderer, at et lavere kalorieindtag ikke påvirker indtaget af mikro- og makronæringsstoffer negativt.

Kaloriemærkning giver vægttab

Rapporten indeholder det første studie med vægtændring som målepunkt. Efter indførelse af kaloriemærkning i kantinen på et engelsk kollegium tabte de studerende sig i gennemsnit 0,14 kg i løbet af 30 uger. Til sammenligning havde en kontrolgruppe samme sted taget 3,6 kg på i den forudgående 30-ugers periode med samme menu, men uden kaloriemærkning. 

Kaloriemærkning er relevant

  • Der er mange grunde til at indføre kaloriemærkning:
  • Fastfood menuer og portioner af anden færdiglavet mad er ofte større og indeholder mere fedt, sukker og salt end hjemmelavet mad og dermed flere kalorier
  • Forbrugerne undervurderer kalorieindholdet, især i mad med højt indhold af fedt, sukker og salt
  • Danskerne spiser i stigende grad ude og vælger ofte fastfood. Det øger risikoen for overvægt og dermed også for kræft og andre livsstilsygdomme.
  • Forbrugerne ønsker kaloriemærkning, så de kan vælge på et oplyst grundlag

Læs eller download artiklen, som samler den videnskabelige litteratur om kaloriemærkning i perioden 2012-14:

Menu labelling is effective in reducing energy ordered and consumed: a systematic review and meta-analysis of recent studies