Gå til sygdomsliste

Årsager til kræft i svælget

Rygning og alkohol øger risikoen for kræft i svælget. Kræft i svælget kan også skyldes infektion med HPV eller Epstein-Barr virus (EBV). Træstøv, formaldehyd, asbest og trykkeriarbejde kan også have en betydning for risikoen for at udvikle kræft i svælget. Til gengæld nedsætter frugt og grønt måske risikoen.

To forskellige former for mundsvælgkræft

Der findes to forskellige former for mundsvælgkræft. Rygning og alkohol øger risikoen for den ene og HPV-virus øger risikoen for den anden.

I Danmark er der de senere år sket en markant stigning af HPV-relateret mundsvælgkræft. 

HPV-positiv mundsvælgkræft ses ved relativ lavere alder end den HPV-negative og er associeret med seksuel kontakt samt mindre tobaksforbrug, og den har en markant bedre prognose.

Rygning og alkohol øger risikoen

Rygning er en væsentlig risikofaktor for kræft i svælget. Ud over cigaretter gælder det også cigar- og piberygning.

Alkohol øger også risikoen for kræft i svælget. De fleste studier viser, at der er en sammenhæng mellem, hvor meget alkohol man indtager, og risikoen for kræft i svælget. Studierne viser også, at det er muligt at nedsætte risikoen igen ved at stoppe sit alkoholforbrug.

Rygning og alkohol forstærker desuden hinandens kræftfremkaldende effekter i forhold til risikoen for kræft i svælget. Læs mere om rygning og kræft - og alkohol og kræft:

Rygning

Alkohol

Rygestop nedsætter risikoen markant

Eksrygere har en markant lavere risiko for at udvikle kræft i svælget, end dem der fortsat ryger. Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Der findes mange måder at få hjælp på, hvis man vil holde op med at ryge.

Læs mere om hjælp til rygestop:

Bliv røgfri

Rygestop under en kræftsygdom

Virus øger risikoen for kræft i svælget

Kræft i svælget kan også skyldes visse typer human papillomavirus (HPV) eller Epstein-Barr virus (EBV). Patienter med virusinduceret kræft i svælget er som regel yngre end de patienter, der har kræft i svælget på grund af tobak og alkohol.

EBV ses især ved kræft i næsesvælget, og denne sjældne kræftform ses især hos grønlændere, asiater og personer af arabisk herkomst.

Infektion med HPV i mundsvælget

Nogle HPV-typer smitter slimhinderne omkring kønsorganerne og i mundsvælget. Infektion med HPV i hoved-halsområdet kan udvikles til kræft i mundsvælget, især i mandlerne. Omkring 45 pct. af tumorerne i mundsvælget er HPV-positive.

HPV kan overføres fra underlivet til svælget ved seksuel kontakt. Risikoen for at få HPV-positiv kræft i mundsvælget stiger med antallet af seksualpartnere og oralsex. Flere studier har desuden peget på muligheden for, at HPV kan overføres gennem spyt.

HPV-vaccinen beskytter mod andre HPV-infektioner på kroppen, og selvom det ikke er endeligt bevist, tyder meget på, at den også kan have en beskyttende effekt mod infektion i mundsvælget og i sidste ende mod mundsvælgkræft.

Human papillomavirus (HPV) og hoved-halskræft

Patienter med HPV-positiv hoved-halskræft har en bedre prognose end HPV-negative efter strålebehandling, da disse tumorer er meget strålefølsomme, og patienterne er yngre. 

HPV-vaccine

Gardasil®9 kom med i børnevaccinationsprogrammet i 2017. Den beskytter mod 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft. Den tidligere brugte vaccine, Cervarix®, beskytter mod 70 pct.

Vaccinerne er godkendt til forebyggelse af kræft i livmoderhalsen, skeden, de ydre kvindelige kønsorganer og endetarmsåbningen.

Der findes ikke undersøgelser, som med sikkerhed dokumenterer, om vaccinerne også kan forebygge hoved-halskræft. Det er dog meget sandsynligt, da vaccinerne beskytter mod infektion med HPV type 16, som er årsagen til 90 pct. af hoved-halskræft, som skyldes HPV. Læs mere:

HPV som årsag til kræft

Træstøv og formaldehyd kan medføre kræft i næsesvælget

Langvarig udsættelse for træstøv, f.eks. gennem erhverv, er dokumenteret som årsag til at udvikle kræft i næsesvælget. Risikoen er større, jo højere træstøvskoncentrationer man udsættes for.

Det er usikkert, om alle typer træstøv øger risikoen for at udvikle kræft i næsesvælget. Der er sikker dokumentation, hvad angår de hårde træsorter (f.eks. eg, teak eller palisander), mens dokumentationen ved udsættelse for træstøv fra bløde træsorter (f.eks. fyr og gran) er mindre sikker. Risikoen synes at øges, jo mindre størrelsen af træstøvspartiklerne er, samt jo længere man har været udsat for træstøv.

Længerevarende udsættelse for formaldehyd er også dokumenteret som årsag til kræft i næsesvælget. 

Asbestfibre øger sandsynligvis risikoen for kræft i svælget

Asbest har tidligere været meget brugt til især bremsebelægninger, isoleringsmateriale og tagplader, men blev forbudt for mere end 30 år siden. Asbest er dokumenteret årsag til lungekræft, lungehinden, bughinden, strubekræft og kræft i æggestokkene, og kan sandsynligvis også øge risikoen for kræft i svælget.

Man kan i Danmark stadig blive udsat for asbest ved nedbrydning af asbestholdige produkter f.eks. fra eller ved asbestfibre på asbestarbejderes tøj. Læs mere om asbest som årsag til kræft her:

Asbest

Trykkeriarbejde øger sandsynligvis risikoen

Beskæftigelse på trykkerier øger sandsynligvis risikoen. Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Frugt og grønt beskytter måske mod kræft i mund og svælg

Frugt og grønt lader til at have en beskyttende effekt mod at udvikle kræft i mund, svælg og strube. Den beskyttende virkning kan muligvis skyldes frugt og grønts indhold af karotenoider.


Læs alt om kræft i svælget

Kræft i svælget – forsiden

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende