Gå til sygdomsliste

Behandling ved spredning

Hos nogle patienter har kræften allerede spredt sig på diagnosetidspunktet. Her kan du læse om mulighederne for behandling af kræft i svælget, der har spredt sig.

Der er forskellige muligheder for behandling:

  • Operation
  • Strålebehandling (fornyet ekstern behandling, stereotaksi)

Operation ved tilbagefald af kræft i svælget

Om det er muligt at operere ved tilbagefald af kræft i svælget er meget afhængig af, hvor kræften sidder, og hvor udbredt den er. Nogle gange skal man undersøges i fuld bedøvelse, for at lægen kan afgøre det. På baggrund af undersøgelsen, billeddiagnostik (UL, MR-, CT- eller PET/CT-scanning) drøfter lægerne behandlingsmulighederne med patienten.

Ved tilbagefald i nasopharynx/rhinopharynx (den øverste del af svælget bag næsehulen) er operation meget sjældent en mulighed. Hvis det er muligt at operere, vil det ofte være en type af operation, som kun udføres på Rigshospitalet. 

Ved tilbagefald i mundsvælg/oropharynx (bag mundhulen) kan robotoperation være en mulighed og i sjældne tilfælde operation uden anvendelse af robotten. Hvis større områder fjernes, er det måske nødvendigt at rekonstruere området med væv fra andre steder på kroppen (såkaldt lap-rekonstruktion).

Godt at vide før operation

Du kan halvere risikoen for komplikationer ved at holde med at ryge og drikke alkohol inden operationen.

Det er også vigtigt at informere personalet om, hvad du får af medicin -– også alternativ behandling og kosttilskud.

Operation

Ved tilbagefald i hypopharynx/laryngopharynx (området bag struben) er det kun sjældent muligt at operere. I så fald får man oftest fjernet dele af svælgvæggen samtidig med at også struben fjernes. I nogle situationer får man foretaget en rekonstruktion af svælget med et stykke af tyndtarmen eller ved at få flyttet noget væv fra et andet sted i kroppen (en lap-rekonstruktion).

Ved spredning til halsens lymfeknuder får man også fjernet lymfeknuder på halsen. I nogle tilfælde kan plastikkirurgisk rekonstruktion af det opererede område komme på tale.

Læs mere om opdelingen af svælget (nasopharynx, oropharynx, hypopharynx):

Om svælget

Kinesisk operationsteknik ved tilbagefald af kræft i næsesvælget

Øre-næse-halslæger fra Rigshospitalet og Hong Kong er gået sammen om at tilbyde danske patienter med tilbagefald af kræft i næsesvælget en særlig form for operation. Rigshospitalet er foreløbigt det eneste sted i Norden, der tilbyder den særlige operationsteknik.

Operationen foregår i et tæt tværfagligt team bestående af hoved-halskirurger, bihulekirurger og tand-, mund- og kæbekirurger.

Strålebehandling kan måske bremse kræften

Strålebehandling kan måske mindske størrelsen af kræftknuden og hjælpe med at kontrollere symptomerne, men kan ikke altid fjerne kræften. Strålerne virker ved at påvirke kræftcellernes arvemateriale, så de enten dør eller holder op med at dele sig.

Ved tilbagefald kan man undtagelsesvist få strålebehandling igen med det mål at fjerne kræften. Det kan komme på tale, hvis der er gået adskillige måneder/år fra første gang, man fik stråleterapi, og hvis senkomplikationer har været begrænsede.

Ved tilbagefald i nasopharynx/rhinopharynx kan stereotaktisk strålebehandling være en mulighed, eller strålebehandling med de teknikker, der kaldes IntensitetsModuleret RadioTerapi (IMRT) eller RapiArc. Det er også muligt at få kemoterapi med cisplatin ugentlig samtidigt med strålebehandling.

Enkelte patienter med kræft i hoved-halsområdet har været henvist til brachyterapi i udlandet, f.eks. Sverige. Behandlingen tilbydes ikke i Danmark.

Læs mere om strålebehandling:

Strålebehandling

Stereotaktisk strålebehandling

Lindrende behandling

Lindrende behandling af symptomer kan i nogle tilfælde være den eneste behandlingsmulighed ved kræft i svælget. Læs mere:

Lindrende behandling

Læs alt om kræft i svælget

Kræft i svælget – forsiden

 

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende