Gå til sygdomsliste

Opfølgningsforløb efter kræft i svælget

Når du har afsluttet din behandling for kræft i svælget, vil din læge på hospitalet i samarbejde med dig udarbejde en personlig opfølgningsplan. Planen tager udgangspunkt i dine behov for hjælp og støtte og har fokus på håndtering af senfølger. Man møder typisk til regelmæssig opfølgning i 5 år efter behandlingens afslutning.

Første fremmøde er som regel 14 dage efter sidste behandling. Næste møde er 2 måneder senere, hvor du møder både onkolog og øre-næse-halslæge, som vil vurdere det samlede behandlingsresultat.

Du bliver fulgt i op til 5 år efter sidste behandling. De første 2 år kommer du til opfølgning ca. hvert halve år og derefter én gang om året.

Hvad sker der ved opfølgningsbesøgene?

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen og sygeplejersken om eventuelle symptomer, om du oplever bivirkninger ved behandlingen, og om der er opstået senfølger. Du bliver også undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Hvis der er mistanke om tilbagefald, får du foretaget flere undersøgelser som f.eks. vævsprøver, blodprøver, forskellige scanninger og andet. 

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomerne kan være:

  • Et sår, der ikke vil hele
  • Enkeltsidig mellemørebetændelse hos voksne, som ikke skyldes en infektion
  • Næseblødning
  • Hørenedsættelse
  • Synkebesvær
  • Tiltagende og nytilkomne smerter
  • Smerter i det ene eller begge ører
  • Vægttab
  • Knudedannelse på halsen
  • Hæshed i mere end 14 dage uden forklaring

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, så du ikke glemmer noget. Du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Opfølgningsforløb efter kræft i svælget

Gør lægen opmærksom på symptomer eller ændringer

Angsten for, at kræften kommer igen, er der også altid. Sådan tror jeg, det er for alle, der har haft kræft. Det betyder også, at hver gang man mærker noget nyt, så tænker man: Er det nu dét igen. Så bliver man bange – og det gør symptomerne værre. Det hjælper meget, når en læge kan fortælle, at det er normalt og skyldes den behandling, man har fået. Så er det bare sådan, det er, og så finder man en måde at håndtere det på.

Erling, behandlet for spiserørskræft

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det. Lægen kan også rådgive dig om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler – eller henvise dig til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogram for kræft i svælget erstatter det, der tidligere hed at gå til kontrol.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud og på behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.

Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Sundhedsstyrelsens opfølgningsprogram for hoved-halskræft


Læs alt om kræft i svælget

Kræft i svælget – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.