Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:INFLUENCE

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Bugspytkirtelkræft
Forklaring I dette forsøg undersøger lægerne effekten af at kombinere stofferne nivolumab og ipilimumab med strålebehandling og influenzavaccine til behandling af patienter med kræft i bugspytkirtlen.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Nivolumab og ipilimumab er såkaldte antistoffer, der bruges som immunterapi og er godkendt til behandling af flere typer af kræft.
Både ipilimumab og nivolumab er som enkeltstofbehandling afprøvet til patienter med kræft i bugspytkirtlen uden virkning. Dog har nivolumab plus ipilimumab kombineret med strålebehandling vist lovende resultater hos patienter med udbredt bugspytkirtelkræft. Influenzavaccinen skal bidrage til behandlingen ved at aktivere dit immunsystem, så kræftbehandlingen har større effekt.


Lægerne undersøger i dette forsøg netop effekten af at kombinere de to stoffer og give dem sammen med strålebehandling og influenzavaccine til patienter med kræft i bugspytkirtlen.


Kombinationsbehandlingen er endnu ikke godkendt til behandling, og dette forsøg vil være første gang, at man giver kombinationen til patienter med kræft i bugspytkirtlen.Hvad er antistoffer og immunterapi?
Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer. Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, når den f.eks. forsvarer sig mod bakterier og virusser. Antistoffer kan også reagere mod en kræftcelle.


Antistofferne binder sig til specifikke receptorer i kræftceller. De kan f.eks. gøre kræftcellerne mere tydelige for immunforsvaret, blokere deres vækst, forhindre dannelsen af nye blodkar eller aflevere radioaktive partikler til kræftcellerne.


Man får antistofferne via et drop i armen. Nogle gange kombinerer man dem med andre kræftbehandlinger som kemoterapi eller hormonbehandling.


Ved immunterapi lærer man immuncellerne at genkende kræftcellerne, så kroppen selv slår sygdommen ned. Det er en behandlingsform, hvor man udnytter specielle dele af immunsystemet til målrettet at bekæmpe kræftcellerne.
Der findes forskellige former for immunterapi.


Du kan deltage i forsøget hvis:

 • Du har kræft i bugspytkirtlen, og den har spredt sig eller er vokset så meget, at sygdommen ikke egner sig til helbredende kirurgi og/eller strålebehandling

 • Sygdommen er blevet værre under eller efter minimum én tidligere omgang kemoterapi med stofferne gemcitabin eller 5-FU (spørg evt. din læge)

 • Der var minimum 3 måneder mellem din første behandling til, at sygdommen blev værre

 • Du som minimum kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (performancestatus 0-1)

 • Du er villig til at få taget en vævsprøve af kræftknuden før og under behandlingen (tidligere vævsprøver kan ikke bruges)

 • Dine organer fungerer tilstrækkeligt til at få forsøgsbehandling

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

 • Du har en anden sygdom eller lidelse, der kan påvirke resultatet af forsøget

 • Du har en aktiv autoimmunsygdom eller mistanke herom (med undtagelse af vitiligo (hudsygdom), type I diabetes, for lavt stofskifte, psoriasis eller lignende sygdomme, der ikke forventes at blive værre under forsøget)

 • Du får eller har fået behandling med medicin, der nedsætter immunforsvaret (immunsuppressiv behandling), indenfor 14 dage op til forsøgets start. Visse steroidbehandlinger er tilladte (spørg din læge)

 • Du har HIV infektion

 • Du allerede har fået influenzavaccine i den nuværende influenzasæson

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse, inden behandlingen starter.


På den første dag af din behandling skal du have strålebehandling og influenzavaccine.
Du skal også have ipilimumab på dag 1 samt igen efter 6 uger.
Nivolumab får du også på dag 1 og herefter hver 2. uge.
Både nivolumab og ipilimumab får du direkte i dine blodårer gennem et drop.


Nivolumab får du så længe, at du har gavn af behandlingen, dog maksimalt 48 uger.


Kontrol, afslutning og opfølgning
Undervejs skal du til kontrolundersøgelser, så lægerne kan holde øje med, om du tåler behandlingen og har gavn af den.


Behandlingen stopper før tid, hvis kræften bliver værre, hvis bivirkningerne bliver for store, eller hvis du selv ønsker at stoppe. Den kan også ophøre, hvis din forsøgslæge beslutter, at det er bedst for dig at stoppe.


Efter din sidste behandling skal du til tre opfølgningsbesøg, så lægerne fortsat kan holde øje med din helbredstilstand. Herefter starter en længere opfølgningsperiode, hvor du skal til opfølgning ca. hver 3. måned (enten i ambulatoriet eller telefonisk).

Bivirkninger ved behandlingen

Der kan være bivirkninger forbundet med at deltage i forsøget. Alle, som deltager i forsøget, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger.


Du kan læse om generelle bivirkninger ved strålebehandling her:


Almene bivirkninger ved strålebehandling


Du kan læse om bivirkninger ved nivolumab og ipilimumab på minmedicin.dk:


Nivolumab (Opdivo) 


Ipilimumab (Yervoy®)


Influenzavaccine giver ofte kun milde bivirkninger. Den mest almindelige bivirkning er ømhed på indstiksstedet, mens der mindre hyppigt forekommer utilpashed, feber og muskelsmerter. Ofte forsvinder bivirkningerne inden for 1-2 dage. Alvorlige bivirkninger er ekstremt sjældne.


 

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
 • Herlev Hospital (Lukket)

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

 • Herlev Hospital 

Forsøgets id-numre

EudraCT: 2021-003931-27

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat