Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:DaBlaCa-16 - MOSAIC

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Blærekræft
Forklaring I dette forsøg vil lægerne undersøge, om en ny operationsmetode, som de bruger, når de fjerner urinblæren, kan mindske risikoen for at udvikle forsnævringer i urinlederne. Forsøget henvender sig til patienter med blærekræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Lægerne behandler oftest muskel-invasiv blærekræft ved at fjerne urinblæren, hvis det er muligt. Når lægerne laver denne operation, danner de en såkaldt urinafledning.

Urinafledningen (kaldet Bricker-afledning) laves af et stykke tyndtarm, som er lukket i den ene ende (venstre) og ender i en pose på højre side af maven – en såkaldt stomi. Urinlederne syes til urinafledningen, så urinen kan passere fra nyrerne, via urinlederne, gennem urinafledningen og så ud til posen.

Fordi lægerne placerer den nye urinafledning på højre side af maven, kræver det, at den venstre urinleder strækkes over til højre side, så den kan nå den nye urinafleder. Cirka 15 % af alle patienter, der får operationen, får forsnævringer i deres urinleder på grund af arvæv.

Arvævet kan nedsætte nyrefunktionen og øge risikoen for urinvejsinfektion. Størstedelen af de patienter, der får forsnævringer, får forsnævringerne i venstre urinleder. Det skyldes højest sandsynligt, at det er den venstre urinleder, der flyttes under operationen.

Derfor vil lægerne undersøge, om en 5 cm forlængelse af urinafledningen kan reducere risikoen for forsnævringer. Med den forlængede afledning behøver lægerne ikke at flytte den venstre urinleder, og der vil formodentlig være en nedsat risiko for arvævsdannelse.

Forsøgsmetode

Lægerne vil sammenligne, om de patienter, der får forlænget urinafledningen, får færre forsnævringer eller mindre arvæv end de patienter, der får den almindelige operation.

Forsøget er derfor et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne, for tilfældigt at afgøre, hvem der får forsøgsbehandlingen, hvor de forlænger urinafledningen, og hvem der får standardbehandling.

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har blærekræft

  • Det er planlagt, at du skal have fjernet din urinblære med robotassisteret kirurgi

  • Der er valgt, at du skal have en såkaldt Bricker-afledning som urinafledning

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du tidligere har fået strålebehandling mod maven eller bækkenet

  • Du tidligere har fået en mave-tarm operation, hvor der blev fjernet noget af din tarm, eller du fik stomi

  • Du kun har én nyre

  • Du har et såkaldt dobbeltanlæg i dine nyrer

  • Lægerne har planlagt, at du skal have stomi på venstre side af maven

Sådan foregår behandlingen

Forsøgslægen vil fortælle dig, om du får den forlængede urinafledning eller den almindelige operation.

Efter operationen følger der et kontrolforløb, hvor lægerne vil tale med dig om eventuelle bivirkninger eller komplikationer. De vil også tage nogle blodprøver og lave nogle scanninger.

Bivirkninger ved behandlingen

Den forlængede urinafledning er undersøgt i nogle små studier, hvor der ikke er fundet flere komplikationer eller bivirkninger end ved den almindelige operation.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital
  • Odense Universitetshospital (Lukket)

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

Clinicaltrials.gov nr.: NCT04391790

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat