Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel:ProSeq Cancer

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Behandling på tværs af kræftsygdomme, Blærekræft, Brystkræft - kvinder, Endetarmskræft, Hoved-halskræft, Knoglesarkomer, Leverkræft, Livmoderhalskræft, Lungekræft, Testikelkræft, Tyktarmskræft, Æggelederkræft, Æggestokkræft
Forklaring I dette forsøg vil lægerne undersøge, om man kan forudsige, hvilken behandling der passer bedst til den enkelte patient via vævs- og blodprøver. Forsøget henvender sig til patienter med uhelbredelig, fremskreden eller livstruende kræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Nogle af de lægemidler, som bruges til at behandle kræft, angriber bestemte genforandringer i kræftcellerne. Medicinen er altså målrettet mod sygdommen.

En ny teknik gør det muligt for lægerne at undersøge hele eller store dele af arvemassen (generne) i cellerne. Ny forskning tyder på, at man, efter undersøgelsen, kan forudsige, hvilken behandling, der passer bedst til den enkelte patient.

Dette forsøg er et såkaldt observationsforsøg. Det vil sige, at du ikke får nogen behandling. Lægerne vil blot tage ekstra vævsprøver fra kræfttumoren og ekstra blodprøver. Ud fra vævs- og blodprøverne vil lægerne se, om en målrettet behandling kan være en mulighed for dig. Hvis du bliver tilbudt målrettet behandling, vil det foregå i et andet forsøg.

Lægerne vil også undersøge, om man i fremtiden kan erstatte vævsprøver med en analyse af kræftgenerne i blodprøver, og om blodprøverne kan bruges til at følge kræftens udvikling og effekt af behandlingen.

Forsøgsmetode

Studiet er et såkaldt observationsstudie, så det indebærer ikke forsøgsbehandling.

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du er mindst 18 år

  • Du har uhelbredelig, fremskreden eller livstruende kræft

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du ligger i sengen eller sidder i en stol mere end halvdelen af dagen og har brug for hjælp til at klare dig (performancestatus 3)

  • Du lider af andre sygdomme, som medfører en uacceptabel risiko ved medicinsk kræftbehandling

Sådan foregår behandlingen

Lægerne vil tage tre vævsprøver på en gang fra din kræftknude. I nogle tilfælde vil lægerne spørge dig, om de må tage en yderligere vævsprøve i forløbet, hvis din sygdom ændrer sig.

Lægerne bruger standardproceduren ved vævsprøverne – en såkaldt grovnålsbiopsi. Her tager lægerne 3 vævsprøver ved ét stik.

Lægerne tager blodprøver, når du starter i forsøget. De tager flere blodprøver, hvis din sygdom ændrer sig. Lægerne forsøger så vidt muligt at tage forsøgsblodprøverne, når du får taget andre blodprøver. De tager cirka 5 blodprøver i gennemsnit.

Vævs- og blodprøverne undersøges ved hjælp af Next Generation Sequencing metoden (NGS).

Beslutningen, om det er muligt at tilbyde dig en målrettet behandling, foretages af specialister fra de større danske kræftafdelinger.

Bivirkninger ved behandlingen

Vævsprøverne tages oftest i lokalbedøvelse. De fleste vil blive observeret på et sengeafsnit i et par timer efter vævsprøven.

Du kan opleve forbigående smerte og blå mærker ved blodprøvetagningen.

Her kan du få behandlingen
  • Aalborg Universitetshospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat