Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Leukæmi

Læs om leukæmi generelt samt om de enkelte typer leukæmi: Akut myeloid og akut lymfatisk leukæmi samt kronisk myeloid leukæmi og kronisk lymfatisk leukæmi.

Leukæmi er en sygdom, der opstår i knoglemarvens bloddannende stamceller. Når man har leukæmi, dannes der både unormale og normale blodceller. Der findes flere forskellige former for leukæmi. De enkelte typer viser sig på forskellig måde, og behandlingen er også forskellig.


Leukæmi

Læs generel information om leukæmi, årsager, symptomer, undersøgelser og behandling.

Generelt om leukæmi


Akut leukæmi

Akut leukæmi (også kaldet akut blodkræft) opstår i knoglemarvens forstadier til blodets celler. Hvis man har akut leukæmi, så er der for mange umodne celler i ens blod og knoglemarv, som gør, at bloddannelsen ikke fungerer normalt. Der findes to hovedtyper af akut leukæmi: akut myeloid leukæmi (AML) og akut lymfatisk leukæmi (ALL).

Akut leukæmi


Kronisk myeloid leukæmi

Kronisk myeloid leukæmi (CML) opstår i knoglemarvens bloddannende stamceller. Når man har CML ophobes der umodne blodlegemer i blod og knoglemarv. Det karakteristiske ved CML er, at der i leukæmicellerne findes en særlig kromosomforandring, et såkaldt Philadelphia kromosom.

Kronisk myeloid leukæmi


Kronisk lymfatisk leukæmi

Kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) er en form for blodkræft, der udvikler sig langsomt. CLL opstår ligesom CML i knoglemarvens bloddannende stamceller. Det karakteristiske ved CLL er, at sygdommen rammer udviklingen af en undergruppe af de hvide blodceller, der hedder lymfocytter, og som har betydning for immunforsvaret.

Kronisk lymfatisk leukæmi


 

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Leukæmi" på Cancerforum.


Råd til pårørende

Råd til pårørende

Få hjælp til at tackle livet som pårørende til en kræftpatient.

Råd til pårørende