Gå til sygdomsliste

Om livmoderhalsen

Livmoderhalsen sidder som den nederste smalle del af livmoderen.

Livmoderen er et muskuløst hult organ, der ligger midt i bækkenet. Dets vægge består af et tykt muskellag, der har en slimhinde på indersiden.

På begge sider i de øvre hjørner af livmoderen sidder æggeleder, og for enden af den sidder æggestokken.

Livmoderhalsen er den nederste smalle tredjedel af livmoderen, der vender ned mod skeden. Livmoderhalsen er cirka to cm i diameter og cirka tre cm lang.

Livmoderen, æggelederne og æggestokkene. Selve livmoderen er pæreformet og vender spidsen nedad. Livmoderhalsen er den nederste smalle tredjedel af livmoderen, der vender ned mod skeden. Livmoderhalsen er cirka to cm i diameter og cirka tre cm lang.

Nå en kvinde bliver gravid, er det livmoderens opgave at beskytte og ernære det befrugtede æg og med sine muskler sørge for, at barnet senere bliver født. 

Når man er i den fødedygtige alder, vokser livmoderens slimhinde hver måned, fordi den bliver påvirket af kønshormonerne østrogen og gestagen. Når du ikke er gravid, bliver det meste af slimhinden afstødt en gang om måneden som menstruation.

To former for kræft i livmoderhalsen

Man kan få forskellige former for livmoderhalskræft. De to udbredte former er: 

  • Planocellulært karcinom - udgør 75-85 pct.af alle tilfælde 
  • Endocervikalt adenocarcinom - udgør 10-20 pct. af alle tilfælde 

Planocellulært karcinom udvikler sig oftest i slimhinden i overgangszonen mellem den indre del af livmoderhalsen og den ydre del mod skeden. Kræften opstår i de såkaldte pladeepithelceller på livmoderhalsens slimhinde. 

Endocervikalt adenocarcinom opstår i de slimproducerende kirtelceller på indersiden af livmoderhalsen.

Derudover er der også nogle typer af livmoderhalskræft, som er meget sjældne. De behandles oftest anderledes end de to almindelige former for livmoderhalskræft. 

Hvis du får et af de sjældne former for livmoderhalskræft, vil dit behandlingssted fortælle dig om, hvilken behandling, der anbefales i de tilfælde. 

Livmoderhalskræft udvikler sig langsomt

De fleste tilfælde af livmoderhalskræft udvikler sig langsomt ved, at normale celler gradvist forandrer sig til forstadier til kræft. Forstadier til kræft kan typisk over flere år udvikle sig til kræft, hvis man ikke bliver behandlet.

Regelmæssig screening kan afsløre forstadier til livmoderhalskræft, så man kan få behandling, før kræften opstår. Screening kan også afsløre kræft i et tidligt stadie, hvor man kan nøjes med en mindre intensiv behandling, der som regel giver færre bivirkninger.


Alt om livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft