Gå til sygdomsliste

Om livmoderhalsen

Livmoderhalsen er den nederste smalle del af livmoderen.

Livmoderen er et muskuløst hult organ, der ligger midt i bækkenet. Væggen består af et tykt muskellag med en slimhinde på indersiden. Æggeleder med æggestok sidder i de øvre hjørner på begge sider.

Livmoderen, æggelederne og æggestokkene. Selve livmoderen er pæreformet og vender spidsen nedad. Livmoderhalsen er den nederste smalle tredjedel af livmoderen, der vender ned mod skeden. Livmoderhalsen er cirka to cm i diameter og cirka tre cm lang.

Livmoderens opgave er at beskytte og ernære det befrugtede æg og med sine muskler sørge for, at barnet ni måneder senere bliver født. Hos kvinder, som har født, er livmoderen større end hos kvinder, som ikke har været gravide. Efter overgangsalderen bliver livmoderen igen mindre. 

Når man er i den fødedygtige alder, vokser livmoderens slimhinde hver måned på grund af påvirkning fra kønshormonerne østrogen og gestagen. Hvis man ikke er gravid, bliver det meste af slimhinden afstødt en gang om måneden som menstruation.

To former for kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen udvikler sig oftest i overgangszonen mellem den indre del af livmoderhalsen og den ydre del mod skeden. Denne type kræft i livmoderhalsen kaldes pladecellekræft eller pladeepitelcancer (75-85 pct.af alle tilfælde).

Kræft i livmoderhalsen kan også opstå i de slimproducerende kirtelceller på indersiden af livmoderhalsen. Denne type kaldes adenocarcinom (10-20 pct. af alle tilfælde).

Livmoderhalskræft udvikler sig langsomt

De fleste tilfælde af livmoderhalskræft udvikler sig langsomt ved, at normale celler gradvist forandrer sig til forstadier til kræft. Forstadier til kræft kan -– typisk over flere år -– udvikle sig til kræft, hvis man ikke bliver behandlet.

Regelmæssig screening kan afsløre forstadier til livmoderhalskræft, så man kan få behandling, før kræften opstår. Screening kan også afsløre kræft tidligt, hvor behandling er lettere.


Alt om livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft