Gå til sygdomsliste

Behandling ved spredning

Kræft i livmoderen kan have spredt sig allerede på diagnosetidspunktet, eller sygdommen kan komme igen på et senere tidspunkt (tilbagefald). Kræft, der har spredt sig, kaldes metastaser. Der er forskellige muligheder for behandling.

Hvis livmoderkræft spreder sig uden for livmoderen, sker det oftest til lymfeknuder, lunger, lever eller knogler.

Ved spredning kan der være flere muligheder for behandling

Hvis man har fået konstateret spredning (metastaser), vil målet med behandlingen være at opnå den mest optimale livskvalitet og forebygge forværring af symptomer og komplikationer. Man kan også få behandling, der kan lindre eventuelle generende symptomer. 

Behandlingen er individuel og foregår på kræftafdelingen. Den kan bestå af kemoterapi, antihormoner eller strålebehandling. Lindrende behandling kan også foregå på gynækologisk afdeling.  

Lægerne vurderer behandlingen ud fra effekten, bivirkningerne og sygdomssymptomerne. Behandlingen kan justeres løbende, for at man kan opnå den mest optimale samlede livskvalitet. Hvis du har smerter eller kvalme, kan du få medicin, der lindrer disse symptomer. Der findes flere og gode muligheder for behandling af smerter:  

Smertebehandling

Opfølgning hvis man har spredning af sygdommen

Opfølgningen er ofte planlagt ud fra, hvad man har behov for. Opfølgning kan indebære samtale med læger og sygeplejersker, fysioterapi, samtaler med psykolog, socialrådgiver og palliativt team, blodprøver og billeddiagnostik.

Behandling af metastaser  

Hvis en kræftsygdom spreder sig til andre steder i kroppen, kaldes det metastaser. Metastaser består af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftform, hvilket har betydning for behandlingen. Læs om behandling af metastaser:

Kræft der har spredt sig til leveren: 

Levermetastaser

Kræft der har spredt sig til lungerne: 

Lungemetastaser

Kræft der har spredt sig til knoglerne: 

Knoglemetastaser  

Læs alt om livmoderkræft: 

Livmoderkræft - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.