Gå til sygdomsliste

Kemoterapi og strålebehandling af mavesækskræft

For nogle kan supplerende behandling med kemoterapi før og efter operation og eventuelt kombineret med strålebehandling øge chancerne for at blive rask.

Valget af supplerende behandling til operation afhænger af kræftknudens type, udbredelse og en vurdering af, om din almentilstand tillader denne type behandling.

Supplerende behandling med kemoterapi før og igen efter operationen

Kemoterapi kan gives før og efter operationen. Den samlede behandlingstid med kemoterapi før operationen er 8 uger. Herefter følger en pause på 2-3 uger op til operationen.

Cirka 6 uger efter operationen genoptager du kemoterapien, der varer yderligere 8 uger. Forskning har vist, at kemoterapi før og efter operation (perioperativ kemoterapi) øger chancen for at blive rask.

Selvom du ikke har fået kemoterapi før operationen, kan du i nogle tilfælde få tilbudt efterbehandling med kemoterapi, måske sammen med strålebehandling. Det kan f.eks. være, hvis kræftknuden har spredt sig til nærliggende lymfeknuder.

De typer kemoterapi, lægerne bruger til behandling af mavesækskræft, er oftest stofferne 5-fluoroucil (5-FU), oxaliplatin, cisplatin, docetaxel, paclitaxel, irinotecan, S-1 og capecitabin. Som første behandling får du normalt en kombination af to eller tre af disse stoffer. Læs om stoffernes virkning og bivirkninger:

5-fluoroucil (5-FU)

Oxaliplatin

Cisplatin

Docetaxel

Paclitaxel

Irinotecan

Capecitabin

Kemoterapi og/eller strålebehandling til at mindske kræftknude før eventuel operation

Hvis kræften har sat sig fast på andre organer omkring mavesækken, kan kræftknuden som regel ikke fjernes ved operation. Men i nogle tilfælde kan lægerne ved hjælp af kemoterapi og/eller strålebehandling mindske kræftknuden så meget, at det bliver muligt at operere den væk.

Hvis du skal i behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling for at gøre knuden mindre, skal du løbende have CT-scanninger, så lægerne kan følge effekten af behandlingen.

På baggrund af scanningerne kan lægen se, om knuden er svundet nok til, at den kan fjernes ved operation.

Bivirkninger ved strålebehandling af maveregionen

Strålebehandling i mave-tarmområdet eller omkring underlivet kan give rumlen i maven, kvalme og diarré.

Det er almindeligt at have kvalme i timerne lige efter en strålebehandling af maveregionen. Men kvalme kan også opstå inden behandlingen, fordi man er nervøs – det kaldes forventningskvalme.

Kvalme kan afhjælpes med kvalmestillende medicin og dæmpes ved f.eks. at sutte på syrlige bolcher. Hvis du har et familiemedlem eller en ven med, kan de måske også hjælpe til at aflede opmærksomheden. Kvalme med eller uden opkastning hører som regel op, når strålebehandlingen er afsluttet.

Diarré er en meget almindelig bivirkning, når tarmen bliver bestrålet. Tarmproblemerne kan begynde efter nogle få behandlinger og kan vare i op til to måneder efter afsluttet behandling. Nogle får vedvarende gener i form af afføring flere gange om dagen, tendens til tyndere afføring end tidligere og rumlen i maven. Generne kan også skyldes uro, ængstelse og nervøsitet, som kan give lignende maveproblemer.

Der findes forskellige former for forebyggende og stoppende medicin mod diarré, men nogle gange kan en omlægning af kosten også hjælpe på problemet. Det er vigtigt, at du ikke eksperimenterer på egen hånd – spørg derfor personalet til råds. Få gode råd om, hvad du kan gøre for at lindre generne:

Gode råd ved kvalme og opkastning

Gode råd ved diarré og tarmproblemer


Læs alt om mavesækskræft

Mavesækskræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.