Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
De fleste kan vende tilbage til at spise som normalt efter en operation for kræft i mavesækken, men mange oplever, at de ikke mærker sult. For nogle kan der opstå synkebesvær og problemer med, at kroppen har svært ved at optage næring fra maden. Dette kan gøre det svært at tage på igen.
For de fleste er der ingen problemer med at spise efter operationen, men mange har ingen sultfornemmelse. Når man har fået fjernet et stykke af mavesækken, fungerer resten af mavesækken som regel stadig, men den kan ikke indeholde den samme mængde mad.
Hvis hele mavesækken er fjernet, vil maden blive nedbrudt i tyndtarmen i stedet for i mavesækken. I løbet af det første år efter operationen bliver den nye mave bedre og bedre til at nedbryde maden.
For mange kan der dog opstå problemer efter operationen i form af synkebesvær, madlede og vægttab. Andre kan få gener på grund af hurtigt gennemløb i tyndtarmen.
Det kan give ubehag ved måltiderne og derved nedsætte lysten til at spise eller gøre, at man ikke tør spise. Kontakt den læge der behandler dig, hvis du oplever den slags symptomer.
For mange er det svært at tage på i vægt, når man er kommet hjem fra hospitalet. Det er vigtigt at tage på i vægt, men alt bør ikke handle om at opnå en bestemt vægtøgning pr. uge. Det er vigtigt at huske, at det tager tid at tage på. Det er almindeligt, at der kan gå op til et år, før ens vægt igen er stabil. Det er kun få, der kan komme helt op på den vægt, de lå på, før de blev syge.
Der er ikke noget mad, du skal undgå efter operationen, men du vil ofte skulle spise mindre portioner ad gangen. Når man har fået fjernet et stykke af mavesækken, kan den kan ikke indeholde den samme mængde mad.
Mange oplever, at de ikke længere kan mærke sult, når de mangler deres mavesæk. Det er derfor vigtigt at spise små hyppige måltider (5-6 gange om dagen).
Det er vigtigt, at du begynder at tage på i vægt, men det er normalt, at det tager tid. Det er dog sjældent, at du kommer helt op på den samme vægt, som før du blev syg.
Når hele mavesækken er fjernet, vil maden blive nedbrudt i tyndtarmen i stedet for i mavesækken. I løbet af det første år efter operationen bliver den nye mave bedre og bedre til at nedbryde maden.
Det kan være svært at holde vægten efter operationen. Det kan der være flere årsager til, blandt andet kan man have problemer med at synke maden, og at man ikke føler sult. Nogle får kvalme, mavekneb og diarré, når de spiser. Det kaldes dumping syndrom.
Når du er blevet opereret for mavesækskræft, kan du få dumping syndrom. Det skyldes, at mad - især sukkerholdige væsker og mælkeprodukter - passerer for hurtigt ned i tyndtarmen. Symptomerne er kvalme, mavekneb og diarré. Blodsukkeret falder også pludseligt, og man bliver mat, svimmel, svedig og får hjertebanken. Virkningen opstår lige efter et måltid og varer som regel mellem en halv time til to timer.
Hos de fleste aftager symptomerne på dumping efter nogle måneder. Hvis det fortsætter med at være et problem, bør du kontakte din læge. Din læge kan eventuelt henvise dig til en klinisk diætist.
Få flere gode råd ved dumping syndrom:
Hvis du har problemer med at synke de første dage efter operationen, kan det skyldes lokal irritation i halsen efter bedøvelsen eller den tynde slange, du har haft i maven.
Hvis du under operationen har fået fjernet noget af spiserøret, kan der opstå en forsnævring af spiserøret, som kan give problemer med at synke. Forsnævringen kan behandles ambulant med ballonudvidelse gennem en kikkert (gastroskop).
Her finder du gode råd og opskrifter til, hvad du kan spise, når du har synkebesvær:
Du kan få en henvisning til en diætist af din egen læge eller den behandlende læge på hospitalet. Diætisten kan give dig råd og vejledning om kosten efter en operation af mavesækken. Læs mere om, hvad du kan spise for at tage på.
Hvis du fortsætter med at tabe dig eller har problemer med at synke maden, er det en god idé at kontakte din læge eller den behandlende specialist på hospitalet.
Sidst ændret:15.03.2021
Overlæge, ph.d. Alan Patrick Ainsworth og overlæge, ph.d. Lene Bæksgaard Jensen, Dansk EsophagoGastrisk Cancergruppe, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17