Gå til sygdomsliste

At spise efter en operation for mavesækskræft

De fleste kan vende tilbage til at spise som normalt efter en operation for kræft i mavesækken, men mange oplever, at de ikke mærker sult. For nogle kan der opstå synkebesvær og problemer med, at kroppen har svært ved at optage næring fra maden. Dette kan gøre det svært at tage på igen.

For de fleste er der ingen problemer med at spise efter operationen, men mange har ingen sultfornemmelse. Når man har fået fjernet et stykke af mavesækken, fungerer resten af mavesækken som regel stadig, men den kan ikke indeholde den samme mængde mad.

Hvis hele mavesækken er fjernet, vil maden blive nedbrudt i tyndtarmen i stedet for i mavesækken. I løbet af det første år efter operationen bliver den nye mave bedre og bedre til at nedbryde maden.

For mange kan der dog opstå problemer efter operationen i form af synkebesvær, madlede og vægttab. Andre kan få gener på grund af hurtigt gennemløb i tyndtarmen. 

Det kan give ubehag ved måltiderne og derved nedsætte lysten til at spise eller gøre, at man ikke tør spise. Kontakt den læge der behandler dig, hvis du oplever den slags symptomer.

Det tager tid at tage på igen

For mange er det svært at tage på i vægt, når man er kommet hjem fra hospitalet. Det er vigtigt at tage på i vægt, men alt bør ikke handle om at opnå en bestemt vægtøgning pr. uge. Det er vigtigt at huske, at det tager tid at tage på. Det er almindeligt, at der kan gå op til et år, før ens vægt igen er stabil. Det er kun få, der kan komme helt op på den vægt, de lå på, før de blev syge.

Du kan spise det samme som før

Der er ikke noget mad, du skal undgå efter operationen, men du vil ofte skulle spise mindre portioner ad gangen. Når man har fået fjernet et stykke af mavesækken, kan den kan ikke indeholde den samme mængde mad. 

Mange oplever, at de ikke længere kan mærke sult, når de mangler deres mavesæk. Det er derfor vigtigt at spise små hyppige måltider (5-6 gange om dagen).  

Det er vigtigt, at du begynder at tage på i vægt, men det er normalt, at det tager tid. Det er dog sjældent, at du kommer helt op på den samme vægt, som før du blev syg. 

Når hele mavesækken er fjernet, vil maden blive nedbrudt i tyndtarmen i stedet for i mavesækken. I løbet af det første år efter operationen bliver den nye mave bedre og bedre til at nedbryde maden.  

Årsager til vægttab efter operationen

Det kan være svært at holde vægten efter operationen. Det kan der være flere årsager til, blandt andet kan man have problemer med at synke maden, og at man ikke føler sult. Nogle får kvalme, mavekneb og diarré, når de spiser. Det kaldes dumping syndrom.

Kvalme, mavekneb og diarré (Dumping syndrom)

Når du er blevet opereret for mavesækskræft, kan du få dumping syndrom. Det skyldes, at mad - især sukkerholdige væsker og mælkeprodukter - passerer for hurtigt ned i tyndtarmen. Symptomerne er kvalme, mavekneb og diarré. Blodsukkeret falder også pludseligt, og man bliver mat, svimmel, svedig og får hjertebanken. Virkningen opstår lige efter et måltid og varer som regel mellem en halv time til to timer.

Hos de fleste aftager symptomerne på dumping efter nogle måneder. Hvis det fortsætter med at være et problem, bør du kontakte din læge. Din læge kan eventuelt henvise dig til en klinisk diætist.

Gode råd ved dumping syndrom

Prøv i en periode at:

 • Undgå sukkerholdige drikke
 • Spare på sukkeret i maden
 • Drikke væske et kvarter før og efter hvert måltid, samtidig med at du undgår at drikke væske til selve måltidet
 • Spise flere små måltider

Det kan også hjælpe at:

 • Drikke mindre væske under måltidet
 • Spise stivelsesholdig mad, f.eks. kartofler, ris, pasta og brød
 • Undgå hurtige kulhydrater, f.eks. sukker, slik, søde drikke og honning
 • Spise mange små måltider med højt proteinindhold, f.eks. kød, fisk eller ost

Få flere gode råd ved dumping syndrom:

Dumping syndrom

Synkebesvær

Hvis du har problemer med at synke de første dage efter operationen, kan det skyldes lokal irritation i halsen efter bedøvelsen eller den tynde slange, du har haft i maven.

Hvis du under operationen har fået fjernet noget af spiserøret, kan der opstå en forsnævring af spiserøret, som kan give problemer med at synke. Forsnævringen kan behandles ambulant med ballonudvidelse gennem en kikkert (gastroskop).

Her finder du gode råd og opskrifter til, hvad du kan spise, når du har synkebesvær:

Mundtørhed og synkebesvær

Spis små portioner, tag vitaminpille og få indsprøjtning med vitamin B12

 • Efter operationen er der mindre plads i maven, så sørg for at spise små måltider mange gange om dagen
 • Efter alle større operationer af mavesækken eller tarmene anbefales det at spise en vitaminpille dagligt, fordi man ikke optager den samme mængde vitamin som før operationen. Vælg en vitaminpille med mineraler, da risikoen for jernmangel er høj
 • Hvis hele eller en stor del af mavesækken er fjernet, skal du have en indsprøjtning med B12 vitamin hver 3. måned resten af livet samt jerntilskud. Det skyldes, at det er vanskeligt at optage nok vitamin B12 fra føden, når man har fået fjernet hele eller dele af sin mavesæk. Hvis du mangler B12 vitamin, kan du få lav blodprocent og nervebetændelse

Få råd og vejledning til kosten af en diætist

Du kan få en henvisning til en diætist af din egen læge eller den behandlende læge på hospitalet. Diætisten kan give dig råd og vejledning om kosten efter en operation af mavesækken. Læs mere om, hvad du kan spise for at tage på.

Nedsat appetit og vægttab

Søg læge ved vedvarende vægttab

Hvis du fortsætter med at tabe dig eller har problemer med at synke maden, er det en god idé at kontakte din læge eller den behandlende specialist på hospitalet.


Læs alt om mavesækskræft

Mavesækskræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.