Årsager til kræft i mundhulen
Rygning og alkohol øger risikoen for kræft i munden. Risikoen er også forøget, hvis du tidligere har haft mundkræft. Frugt og grønt nedsætter muligvis risikoen.
Livsstilsrelaterede faktorer
Rygning øger risikoen for kræft i mundhulen, inklusiv kræft i tungen og i læberne. Hvis du både ryger og drikker alkohol, så er der samlet set endnu større risiko for at udvikle mundhulekræft.
Hvis du stopper med at ryge falder risikoen for at udvikle mundhulekræft. Jo længere tid du har været røgfri, jo mere falder risikoen.
Uanset hvor længe du har røget og uanset, hvor gammel du er, så vil det gavne dit helbred at blive røgfri. Læs mere:
Alkohol øger risikoen
Hvis du drikker alkohol, har du større risiko for at udvikle kræft i mundhulen, end hvis du ikke drikker alkohol. Risikoen stiger med mængden, du drikker.
Læs mere om alkohol og kræft:
Overvægt
Der er fundet en sandsynlig sammenhæng mellem overvægt og kræft i mundhulen.
Frugt og grønt beskytter måske mod kræft i mundhulen
Frugt og grønt lader til at have en beskyttende effekt mod at udvikle kræft i mund, svælg og strube. Den beskyttende virkning kan muligvis skyldes frugt og grønts indhold af karotenoider og andre sunde stoffer i planterne.
Øget risiko ved tidligere tilfælde af hoved-halskræft
Hvis du har haft kræft i munden tidligere, er der en øget risiko for at få et nyt tilfælde af kræft i munden eller en anden type hoved-halskræft.
HPV er ikke årsag til kræft i mundhulen
HPV-infektion er ikke årsag til kræft i mundhulen, men HPV er en kendt årsag til kræft i mundsvælget (mandler og tungerod).