Gå til sygdomsliste

Symptomer på kræft i munden

Kræft i munden kan opstå på indersiden af læberne eller i resten af mundhulen. De fleste tilfælde af kræft i mundhulen opstår på tungen eller i mundgulvet.

Symptomer på kræft i munden

Symptomerne behøver ikke skyldes kræft, men det er vigtigt, du bliver undersøgt.

Du skal gå til læge, hvis du oplever:

  • Sår i mundhulen, som ikke vil hele
  • Knude i mundhulen
  • Blødning fra munden
  • Løse tænder
  • Tandprotese, der ikke længere passer
  • Smerter, der stråler ud til kæben eller øret
  • Problemer med at spise
  • Hævede lymfeknuder på halsen
Gå til lægen, hvis du har symptomer

Har du en mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte din læge og blive undersøgt nærmere. Det kan f.eks. være, hvis du selv eller din tandlæge opdager hvide eller røde pletter i mundslimhinden eller på læben.

Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft. Ofte kan der være en helt godartet forklaring. Det kan f.eks. skyldes slid på grund af tandbørstning, protese eller forkert tandstilling, eller der kan være tale om en fredelig svampeinfektion.

Du bør alligevel tage symptomerne alvorligt. De kan være tegn på, at du er ved at udvikle en kræftsygdom. Hvis det er tilfældet, er det bedst at blive behandlet så tidligt som muligt.

Symptomer på kræft

Nubrede områder kan være tegn på mundhulekræft

Kræftknuder i selve mundhulen viser sig i de tidligste faser ofte som rødlige (erythroplaki), hvidlige (leukoplaki) eller rødhvide (erythroleukoplaki) nubrede, ujævne områder på slimhinden.

Erythroplaki på mundslimhinden

Erythroplaki på mundslimhinden

Leukoplaki bag tandrækken

Leukoplaki bag tandrækken

Erythroleukoplaki under tungen

Erythroleukoplaki under tungen

Knude i slimhinden og måske blødning

Hvis knuden bliver lidt større, vil den ofte føles som et fast, hårdt område i slimhinden. Sommetider kommer der et sår på størrelse med knuden, som efterhånden kan komme til at ligne et krater. I nogle tilfælde kan det bløde fra såret i munden, og tænderne kan blive løse.

Kræft i mundhulen kan vokse ind i knoglen

Hvis knuden sidder tæt på kæbeknoglen, kan den vokse ind i knoglen og med tiden ødelægge den. Hvis knuden sidder tæt på en eventuel tandprotese, kan den betyde, protesen ikke længere passer.

Knuden kan give smerter i munden

Efterhånden som knuden vokser, vil man opleve smerter. I starten vil det kun være, når man rører ved den. Smerterne kan også stråle ud i kæben eller op i øret. Ofte vil man få problemer med at spise, hvilket kan føre til, at man taber sig.

Mundhulekræft kan sprede sig til lymfeknuder på halsen

Kræft i munden kan sprede sig med lymfen til de nærliggende lymfeknuder på halsen. Spredning sker sjældent ved læbekræft, men hyppigt ved kræft i selve mundhulen. Et symptom på mundhulekræft kan derfor også være en hævet knude på halsen. Derimod er det heldigvis sjældent, at kræft i munden spreder sig med blodet til andre dele af kroppen.


Alt om kræft i munden

Mundhulekræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.