Rwandas præsident støtter kampen mod NCDs

05-04-2018
Siden juni 2016 har den første søndag i måneden været kendetegnet i Rwandas hovedstad som en fysisk aktivitetsdag under initiativet Kigali Car Free Day. Nu udvides tiltaget med yderligere én dag om måneden.

Kigalis indbyggere deltager i aktiviteter ved KCFD

Bilfri søndag i Kigali

Kigali Car Free Day (KCFD) er et aktivt led i kampen mod NCDs og er med til at sætte fokus på en sundere livsstil for byens borgere. NCDs er nemlig et stigende problem i Rwanda, og særligt antallet af overvægtige er steget markant i de senere år. KCFD er derfor et sundhedsinitiativ, som skal engagere og motivere indbyggere til mere fysisk aktivitet. Så mens vejene spærres for biler i hovedstadens centrum, gøres der i stedet plads til en lang række fælles aktiviteter som løb, skating, cykling og dans.

Fra én til to bilfrie dage om måneden

I december 2017 deltog Rwandas præsident, Paul Kagame, og førstedame, Jeannette Kagame, i aktiviteterne ved KCFD, ledsaget af Sundhedsministeren, Kultur- og sportsministeren, Minister for Infrastruktur samt Kigalis borgmester. Præsidentens deltagelse og den positive modtagelse blandt myndigheder såvel som borgere har nu ledt til, at tiltaget er blevet udvidet med yderligere én dag om måneden for at maksimere indvirkningen på forebyggelse og bekæmpelse af NCDs.

Rwandas præsident og førstedame deltager i KCFD.

RNCDA tilbyder gratis screeninger

Foruden fysiske aktiviteter på KCFD tilbyder frivilligt sundhedspersonale fra Rwanda Non-Communicable Disease Alliance (RNCDA) gratis NCD-screeninger. Her får borgerne mulighed for at få målt blodsukker, blodtryk og BMI og blive testet for brystkræft. Den danske NCD alliance har støttet træningen af de 30 frivillige, som foretager screeningerne under KCFD, hvilket er med til at sikre, at screeningerne foregår på en systematisk og professionel måde, og at borgerne modtager den bedst mulige rådgivning om deres sundhed. Indtil videre har flere end 2300 indbyggere i Kigali benyttet sig af den gratis screeningservice, og mere end 10.000 personer har deltaget i de fysiske aktiviteter. KCFD støttes også af massive mediekampagner i bl.a. radioen, fjernsynet, på sociale medier og billboards og har medvirket til, at konceptet nu har spredt sig til flere byer i Rwanda.

Rwandas præsident, Paul Kagame, får foretaget en gratis screening udført af en RNCDA-frivillig.

Læs mere om vores arbejde med Rwanda NCD Alliance HER.