Skip navigation

Femdobbelt 30-års jubilæum i den frivillige sags tjeneste

En annonce i lokalavisen i 1991 blev startskuddet til tre årtier i den frivillige sags tjeneste. I 30 år har fem damer passet og plejet faste ugentlige vagter i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Kolding, og dermed været med lige siden butikken slog dørene op i oktober 1991.

I baglokalet i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Kolding sidder Lykke, Birgit, Grete, Martha og Danina. Fem kvinder i alderen 72 år til 89 år, der over en kop kaffe mindes de 30 år, de har været frivillige i butikken.

30 år der er gået med gavmildt at øse ud af deres tid, overskud, engagement og ikke mindst gode humør – alt sammen til fordel for kræftsagen. De kommer vidt omkring, lige fra gamle anekdoter til personlige fortællinger om selv at have haft kræft tæt inde på livet.

Martha er ansvarlig for butikkens syartikler og for knap 20 år siden lokkede hun sin mand med som frivillig. Foto: Anita Graversen

En annonce i lokalavisen blev startskuddet til 30 års frivilligeventyr
- Jeg læste i sin tid, at Kræftens Bekæmpelse ville åbne en genbrugsbutik i Kolding i ugeavisen og derfor søgte frivillige. Jeg blev nysgerrig, men arbejdede stadig på det tidspunkt, så jeg kunne ikke være med til intromøderne. Men jeg tog derned til et møde med butikschefen og endte med at melde mig til, fortæller 81-årige Martha, som har tre faste vagter om ugen og er ansvarlig for butikkens syartikler.

- Jeg så også annoncen i lokalvisen. På det tidspunkt var jeg hjemmegående og trængte sådan til at komme ud og tale med nogle mennesker. Så jeg sagde til min mand: ’jeg tror altså, at jeg cykler ud til deres introduktionsmøde’. Kort tid efter startede jeg, mindes 89-årige Grete, som står for butikkens gardiner, og som i øvrigt går under navnet ’slik-mutter’. Hver fredag deler hun nemlig bolscher ud til alle de frivillige.

-Jamen jeg var også hjemmegående og havde både tiden og lysten til at gøre en forskel. Og i England, hvor jeg kommer fra, er der en stor tradition for at udføre frivilligt arbejde, så det var på ingen måde fremmed for mig at gøre noget godt for andre, fortæller 81-årige Danina, som er ansvarlig for butikkens smykker.

Også 72-årige Birgit, som står for butikkens bøger og malerier, og 78-årige Lykke, som står for at sortere butikkens tøj, havde set annoncen, som altså blev startskuddet til kvindernes 30 år lange frivilligeventyr.