Skip navigation

Filmkonkurrence sætter fokus på alkohol og drikkepres

28 gymnasier er med i den landsdækkende filmkonkurrence ’Drik mindre – oplev mere’, der skal inspirere til en festkultur, hvor der er plads til forskellighed og til at sige nej tak til alkohol.

Genrefoto: Colourbox

I øjeblikket afholder Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden en filmkonkurrence for 1. g’ere på 28 gymnasier, hvor eleverne får til opgave at komme med deres bud på, hvordan man skaber en festkultur, hvor høje promiller ikke er omdrejningspunktet.

Hele årgangen skal bruge én dag på at producere film, og eleverne skal prøve kræfter med at idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm på en mobil eller iPad.

De unge filmskabere bliver desuden klædt på med viden om unge og alkohol, som skal danne baggrund for filmenes handling, og de færdige film bliver uploadet til www.lommefilm.dk, hvor de også kan gå ind og se hinandens film.

Workshoppen afsluttes med, at eleverne stemmer om, hvilken af de mange film, der skal repræsentere netop deres gymnasium i den videre konkurrence. Konkurrencens bedste film kåres i sidste ende af en jury.

Det er 7. år i træk, at filmkonkurrencen afholdes – og hvis man spørger eleverne, giver konkurrencen grobund for ny viden og øget refleksion over den danske alkoholkultur. Efter at have deltaget i konkurrencen i 2020 tilkendegiver 70 pct. af eleverne, at deltagelsen i konkurrencen har fået dem til at tænke mere over alkoholkulturen i Danmark.

Gå i dialog og hav en klar alkoholdning
Når unge begynder på en ungdomsuddannelse, sker der en markant udvikling i deres alkoholforbrug. 64 pct. af unge oplever nemlig, at deres alkoholforbrug stiger. Samtidig fortæller 54 pct., at deres venner har presset på for at få dem til at drikke mere, selvom de allerede har sagt ’nej tak’.

 30 pct. indrømmer, at de selv har udsat andre for drikkepres. Det fremgår af rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2019”, hvori 59 pct. også siger, at de ikke har behov for at drikke for at have det sjovt., og hvor størstedelen (81 pct.) ønsker en festkultur, hvor alle accepterer et ’nej tak’ til alkohol.

 - Vores undersøgelser viser, at mange unge ønsker en ny og mere rummelig alkoholkultur, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet for fællesskabet. Derfor er det afgørende, at skolerne viser vejen og etablerer nogle rammer, der gør det lettere for alle at være med i de sociale aktiviteter – uanset om man drikker eller ej, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’.