Skip navigation

Nikoline, Elly og Tonny O danser for Knæk Cancer

Knæk Cancer: Fredag d. 29. oktober går Danmarks modigste dansere på scenen, når ’Vild med Dans’ igen støtter op om Knæk Cancer. Ingen af de tre seje medvirkende har danset før, men alle har haft kræften tæt inde på livet.

Tonny Ottosen, som er én af aftenens tre seje dansere, ville kun være med på én betingelse: Det skal gå stærkt, og det skal være rock ’n’ roll. Foto: Casper Bagge Andersen

Lige om lidt går det løs! Nikoline, Elly og Tonny O indtager sammen med deres tre professionelle dansepartnere Det Kongelige Teater i København, hvor en propfyldt sal og tusindvis af tv-seere venter. De seneste tre uger har de trænet trin, den rette holdning og lært deres krop indgående at kende – og har ikke mindst haft det sjovt og nydt oplevelsen. 

Fødderne har det overraskende godt

- Lige nu skal vi have styr alle detaljerne; en hofte, der skal ud, hvor den aldrig har været før, og en tå der bliver drejet, så jeg næsten ikke kan stå oprejst. Det er en unik oplevelse, og jeg er blevet taget så godt imod, fortæller 26-årige Nikoline, der læser til serviceøkonom og bor i Aalborg, men har taget studierne med til København, så hun kan passe dem oveni dansetræningen.

Nikoline skal med sin dansepartner Michael Olesen danse cha cha cha.

- Det går overraskende godt med mine fødder. Jeg var lidt nervøs med de højhælede sko, og så har vi taget det i mit tempo, så der ikke kommer skader og den slags, og jeg har også gummiskoene med, siger hun.

Det skal være rock ’n’ rolll

Tonny Ottosen – eller bare Tonny O, som han kalder sig – ville kun være med på én betingelse: Han ville ikke have en standarddans. Det skulle gå stærkt og være rock ’n’ roll, så det skulle selvfølgelig være jive til Chuck Berrys Johnny B. Goode.

- Fysikken er fin, men der er nogle strenge nede i tæerne, som jeg skal love for, at jeg kan mærke, når jeg står op, siger han.

- Det er, fordi du har så gode dansefødder, og du kommer op på fodballerne, bryder dansepartner Malene Østergaard ind og fortsætter rosende: Du er en flittig elev.

Jive går stærkt, og det kan være svært at huske alle trin. Det naturlige for Tonny O er at gå til højre, men i jive går man altid til venstre.

- Men jeg er ikke nervøs, det rager mig en papskid, griner han om udfordringen ved at danse på Det Kongelige Teater.

- Jeg tager det seriøst. Jeg skal sikre mig, at navnet Malene Østergaard forbliver rent, hvor folk ikke tænker: ”Kan du huske, hvad der skete i ’Vild med Dans’ med ham Tonny.” Det skal vi helst ikke ud i.

Den elegante vals

Når de tre dansere går på scenen fredag aften, kan seerne stemme på dem og samtidig medvirke i en konkurrence om tre rejsegavekort, et par biler og 2x2 billetter til ’Vild med Dans’-finalen og dermed donere penge til Knæk Cancer. 

Indsamlingen er den helt store motivationsfaktor for alle tre dansere.

- Jeg har tidligere arrangeret Lyserød Lørdag og Stafet for Livet, så for mig handler det først og fremmest om at samle penge ind, så vi forhåbentlig kan få knækket kræften, forklarer Elly Nissen, der skal danse vals med partner Steen Lund, som er med for tredje gang i Knæk Cancer-sammenhæng.

Vals var det helt oplagte valg for Elly. Hendes to døtre har nemlig gået til dans som børn og unge, og har hun set dem danse vals i hallerne på Fyn og i Jylland.

- Og så skal jeg danse vals på Det Kongelige Teater. Jeg har aldrig været der før, så det bliver noget af en entré. Men man kan ligeså godt starte stort, griner hun.

Læs om Knæk Cancer, og se hvordan du kan støtte og samtidig deltage konkurrencerne om de mange fine præmier:

Knæk Cancer

Det er svært at være ung med kræft 

Alle tre dansere har haft kræften helt tæt inde på livet. Nikoline fik leukæmi, da hun var 16 år. Tilbage i 2011.

Hun boede næsten fast på sygehuset med sin mor. Det betød, at Nikoline var isoleret fra den verden man oftest ser en ung teenagepige være i. Der var ingen venindeaftener, ture i byen og fester.

- Jeg lå i sengen på sidelinjen, imens jeg kunne følge med via de sociale medier, hvordan verden omkring mig bare fortsatte derudaf, imens jeg følte alt stod stille for mig, siger hun.

Familien og især Nikoline søskende blev meget tætte under sygdomsforløbet. De bånd, der er knyttet, ville hun ikke være foruden.

- Jeg mistede mange venner, da jeg blev syg. Da jeg følte mig allermest alene, fandt jeg ud af mine søskende var der for mig.

Du kan læse om leukæmi her:

Leukæmi

Fra skraldemand til danser 

Tonny O’s historie begyndte for fem år siden. Han var på arbejde som driftskoordinator for skraldemændene i R98. Han stod ude på trappen, da en kollega sagde: ”Tonny, du er gul i øjnene.” 

Han gik til lægen, der tog blodprøver, og et par dage efter sendte ham til scanning på Hvidovre Hospital. Det var kræft. Den sad i bugspytkirtlen – det var alvorligt. 

- Det at blive diagnosticeret med bugspytkirtelkræft og slå op på Google og se, at der er tre procent, der overlever … Så synes man, at det er lidt for tidligt i en alder af 53 år. Jeg har stadig mine børn og familie og  med hjælp fra dem og kolleger så besluttede jeg mig for, at jeg ville klare det her. Jeg har lysten og viljen til at være her, og lysten til at opfylde alle de forpligtelser, man har som kollega, eller som far og mand. Så skylder man at kæmpe for det, siger han.

Lægerne sagde til Tonny O, at han har været heldig. At det er et særtilfælde, at han har kunnet klare så meget af den livsforlængende kemo, og at han er sluppet for bivirkninger. Efter de 49 gange bad han selv om at holde en pause. Det er to år siden nu. I dag går han til kontrolscanning hver fjerde måned.

Det ligger måske ikke lige i skraldemandskulturen, at stærke mænd taler om sygdom og følelser. Men Tonny O tog sin kræft med på arbejde og viste, at det er tilladt at vise svaghed.

- I skraldebilen siger de, de er stolte af mig. De tager hatten af og synes, det er sejt. Og at jeg tør. Jeg tør sgu godt. Nu skal mine kollegaer se det, og det skal være godt, for jeg skal møde mandag morgen. Marlene siger, det nok skal blive godt, så det støtter jeg mig op af. Min familie støtter mig og er glade. Der er sket meget fra for fem år siden, til hvor jeg er i dag.

Du kan læse om bugspytkirtelkræft her:

Bugspytkirtelkræft

Corona og kræft

Elly Nissen blev diagnosticeret med brystkræft stadie 2 i slutningen af januar 2020. Hun opdagede, at der var noget galt, da hun kiggede på sit bryst og ved sig selv tænkte: ”Selvom jeg var 60 år, behøver mit bryst ikke rynke så meget.”

Takket være et hurtigt reagerende sundhedsvæsen, dygtige læger og sygeplejersker blev det fysisk et ganske kort forløb med operation blot tre dage efter diagnosticeringen. 

Det har været nogle hårde år for Elly og hendes familie. Selvfølgelig på grund af brystkræft, men også fordi corona har holdt Elly adskilt fra sine døtre, der bor i Oslo og Australien. Datteren ’down under’ har hun ikke set siden 2019 på grund af pandemien. Det er naturligvis hårdt at være fysisk fra hinanden, men alligevel er de rykket endnu tættere sammen.

-I den periode har min datter i Australien fået barn, blevet gift, og jeg har været syg. Min datter fra Oslo kommer til ’Vild med Dans,’ og det glæder jeg mig bare til. Så forhåbentlig i det nye år, kan vi alle tre være sammen igen. 

Du kan læse om brystkræft her:

Brystkræft

Følg de tre par fredag den 29. oktober på TV 2 i en Knæk Cancer særudgave af ’Vild med Dans’ – og husk at stemme!

Her kan du læse om alle de projekter, der er støttet af Knæk Cancer:

Det går pengene til