Skip navigation

Info-indsats når sit mål: Rekordhøj tilslutning til HPV-vaccination

Forældrenes tillid til HPV-vaccination er steget støt de seneste år, og tilslutningen er igen helt oppe på 90 pct. Opbakningen til vaccinen er så stor, at man nu kan udfase den informationsindsats om HPV-vaccination, som Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen har stået bag.

Foto: Colourbox

Forældre landet over har i dén grad taget budskaberne fra informationsindsatsen Stop HPV – bliv vaccineret til sig. Faktisk i en grad, som gør, at indsatsen nu kan udfases.  

Indsatsen blev lanceret i 2017. Inden da havde kun hver tredje af de 12-13-årige piger fået 1. stik af HPV-vaccinen. I dag er tilslutningen helt oppe på 90 pct.

Sidste år påbegyndte mere end 40.000 piger HPV-vaccination mod kun 15.000 piger i 2016, viser tal fra Statens Serum Institut. De flotte resultater begejstrer Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen, som sammen står bag informationsindsatsen.

Janne Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, glæder sig over, at så mange piger tager imod tilbuddet om HPV-vaccination.

- Det vil skåne mange fra at udvikle en alvorlig kræftsygdom senere i livet. Også drengene har taget godt imod det nye vaccinationstilbud. Det er fantastiske resultater vi har opnået sammen. Vi ser allerede de positive effekter af HPV-vaccination blandt vaccinerede danske kvinder med en markant reduktion i livmoderhalskræft, siger hun.

Informationsindsats udfases

På grund af den flotte tilslutning til HPV-vaccination og den høje tillid til vaccinationsprogrammet udfases den fælles informationsindsats, de tre parter sammen har stået for. Dermed lukker også indsatsens Facebookside og hjemmeside omkring årsskiftet.

Louise Hougaard Loft, projektleder hos Kræftens Bekæmpelse, er taknemmelig over de gode samtaler, de har haft med forældre:

- Vi har haft rigtig mange gode dialoger med forældre på Facebooksiden ”Stop HPV – bliv vaccineret” siden 2017, hvor vi samtidig har haft næsten 700.000 besøgende på indsatsens hjemmeside. Vi har med stor glæde set vaccinationstilslutningen stige og mærket et dalende behov for vores fælles informationsindsats, siger hun.

Nuanceret information stadig vigtigt

Det er stadig vigtigt, at forældre og unge kan få nuanceret information om HPV-vaccination. Fremover kan information om HPV-vaccination findes følgende steder:

Tak for den store opbakning

Frivillige i Kræftens Bekæmpelse har bakket op om informationsindsatsen og har gjort en stor indsats i deres lokalområder for at skabe dialog med tvivlende forældre om HPV-vaccination. Samtidig har et bredt netværk af samarbejdspartnere støttet op om indsatsen. Læs mere her: https://www.stophpv.dk/omindsatsen