Skip navigation

Tarmenes miniunivers rummer hemmeligheder om sundhed og sygdom

Knæk Cancer: Vores tarme myldrer med liv, som har en vigtig rolle for vores sundhed og sygdom. Hvilken rolle tarmens økosystem har, skal en kæmpe samling af afføringsprøver gøre os klogere på.

Ny forskning vil undersøge, hvilken rolle tarmens bakterier og andre mikroorganismer har for vores helbred. Foto: Tomas Bertelsen

Vores tarme er langt mere end blot bugtende transportveje for vores mad. Og selv om en del af deres funktion er at trække det ud af maden, som kroppen kan bruge og sende resten ud af kroppen i brune pølser, så rækker tarmenes betydning for vores krop langt videre end det. De er nemlig hjemsted for et helt miniunivers af bakterier, svampe, parasitter, virus - og meget mere. De nedbryder maden vi spiser, danner nye kemiske forbindelser og trækker livsvigtige mineraler og vitaminer ud. 

Under et bliver tarmens beboere kaldt for mikrobiomet. Og præcis hvilken betydning det har for netop kræft, vil et hold af forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Københavns Universitet forske i, i de kommende år. Det sker ved at forske i 22.000 afføringsprøver fra danskere, der har deltaget i Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ”Kost, kræft og helbred – Næste generationer”. 

Læs om den nye forskning, mød forskerne og hør dem fortæller om det spændende arbejde