Vigtige forsøg, som designes af forskerne
Det nordiske forsøg med ny medicin mod akut myeloid leukæmi er et såkaldt ’investigator initieret forsøg’. Det vil sige, at det ikke er lægemiddelvirksomheden bag lægemidlet, men forskerne, der tilrettelægger forsøget.
Den slags forsøg kan gøre en stor forskel, både for patienterne og for samfundsøkonomien, siger Kim Theilgaard-Mönch, der leder studiet 'Bedre behandling af leukæmi', som er et nordisk studie af lægemidlerne venetoclax og kemoterapi til patienter med akut myeloid leukæmi.
I studiet, som støttes af Knæk Cancer, gives lægemidlet venetoclax i en lavere dosis, end hvad lægemiddelfirmaet foreskriver.
- Det er utroligt vigtigt, at der bliver lavet studier, hvor nye lægemidler afprøves i mindre doser. Det er godt for patienterne, og det er godt for samfundsøkonomien, siger overlæge og forskningsleder ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, Kim Theilgaard-Mönch.
Ifølge Kim Theilgaard-Mönch koster behandling med fuld dosis af venetoclax ca. 40.000 kr. om måneden.
- Hvis man kan formindske forbruget af venetoclax, som vi gør i vores studie, fra fire til en uges behandling hver måned, kan vi sænke udgiften fra 50 til 10 mio. kr. årligt for behandling af de leukæmipatienter, som er kandidater til den nye kombinationsbehandling, siger han.
Vend tilbage til artiklen her: