Skip navigation

30 år med genbrug og fællesskab

Sammenhold, seje frivillige og godt genbrug har gjort Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Herning til en succes. I dag har butikken 30 års jubilæum, og det fejres hele ugen med konkurrencer, jubilæumstilbud og auktioner. Mød 69-årige Hanne, som fortæller om de mange år i butikken som frivillig.

- Som 18-årig kørte jeg galt og brækkede ryggen. Takket være genoptræning var jeg i stand til at tage en uddannelse og i mange år formåede jeg også at passe mit fuldtidsjob som beskæftigelsesvejleder på Holstebro Sygehus, men som 39-årig måtte jeg overgive mig. Min krop kunne simpelthen ikke mere, fortæller 69-årige Hanne Lindholm.

I en alder af blot 39 år kom Hanne på invalidepension. En tilværelse, som på ingen måder huede hende.

- Jeg syntes det var skrækkeligt at gå hjemme. Dagene føltes forfærdelig lange og det var mange timer, jeg hver dag skulle få til at gå inden min mand og to børn kom hjem fra arbejde og skole, mindes Hanne.

På grund af Hannes invalidering var det begrænset hvad og hvor meget hun kunne kaste sig over, men lige så snart hun fik hun nys om, at Kræftens Bekæmpelse havde åbnet en genbrugsbutik i byen, var der kun én ting at gøre: tage derned og tilbyde sin frivillige arbejdskraft et par formiddage om ugen.

Det var en gave at få en ny veninde i min alder
Da Hanne startede som frivillig i foråret 1993 - blot et halvt år efter butikken havde slået dørene op - var det uden den fjerneste idé om, at det skulle blive til foreløbig 29 år i den frivillige sags tjeneste og at hun dermed ville være den frivillig, som har været længst tid i butikken.

- Det er vel gået hen og blevet en livsstil for mig, og noget jeg meget nødigt vil undvære. Der er så mange gode ting ved det. Jeg kommer ud, har kontakt med en masse søde mennesker og for 10-12 år siden var jeg oven i købet så heldig, at blive rigtig gode veninder med en af de andre frivillige. Det var lidt en gave at få en ny veninde i min alder, fortæller Hanne rørt og fortsætter:

- Vi så hinanden privat. Gik ture sammen, tog i biografen sammen og fulgtes med vores familier på ferier sammen til både Rhodos og Azorerne. Vi havde det så dejligt sammen. For to år siden fik hun desværre bugspytkirtelkræft, og sidste år døde hun af det. Hun fik kun et år.

Vi så hinanden privat. Gik ture sammen, tog i biografen sammen og fulgtes med vores familier på ferier sammen til både Rhodos og Azorerne. Vi havde det så dejligt sammen. For to år siden fik hun desværre bugspytkirtelkræft, og sidste år døde hun af det. Hun fik kun et år.
Hanne Lindholm

En mærkesag for Hanne
For Hanne har kræftsagen altid været en god og vigtig sag at støtte, for som hun siger: ’vi kender jo alle sammen nogle, der har eller har haft kræft’. Men da hun sidste år måtte tage afsked med sin kære veninde og frivilligkollega, forstærkede det kun hendes lyst til at gøre en forskel for kræftramte.

 - Det er blevet mere og mere meningsfyldt for mig som årene og livet er gået. Min mor og stedfar døde begge af kræft, heldigvis i en sen alder, og sidste år min kære veninde og kollega. Kræftens Bekæmpelse er bare et godt formål at støtte, slår Hanne fast

Da min mor døde, donerede jeg mange af hendes ting
Som den frivillig der har været længst tid i butikken, har Hanne om nogen været vidne til den positive udvikling, der er sket på genbrugsområdet i de knap 30 år, der er gået.

 - Jamen, der er jo himmelvid forskel på butikken dengang i 1993 og så til nu. Dengang var det primært voksne, der købte brugt, og det var i hvert fald ikke noget man gik og skilte med. Nu, jamen så er det jo folk i alle aldre, der kommer. Vi har masser af unge mennesker. Mine egne børn og børnebørn går også ind for genbrug. Det er fantastisk. Det er jo mere aktuelt end nogensinde før, at vi tænker på miljøet.

Og til spørgsmålet om hvorvidt Hanne selv køber genbrug, lyder svaret prompte:

- Ork ja. Det gør jeg så sandelig. Det største jeg har købt i butikken var et B&O anlæg. Det købte jeg for mange, mange år siden. Dengang butikken lå i Bredgade. Anlægget fungerer stadig i dag.

Hanne nøjes ikke bare med at købe brugte ting i butikken, hun giver også ting til butikken.

 - Jeg har bl.a. doneret et sofabord, som blev købt af en kunde, der ville have det med til Sjælland. Og da min mor døde, donerede jeg også mange af hendes ting. Jeg husker tydeligt, at jeg stod bag kassen og solgte meget af det selv. Det var en god og rørende oplevelse fordi det gik videre til nogle, som gerne ville have det, mindes Hanne, som har planer om at fortsætte frivilligarbejdet mange år endnu.

En hel uge med jubilæumsaktiviteter
Fejringen af butikkens 30-års jubilæum foregår på Nørregade 6 i Herning og strækker sig over hele ugen, hvor der vil være masser af aktiviteter. Eksempelvis vil der være udsalg på forskellige varegrupper, mulighed for at vinde et gavekort til butikken samt mulighed for deltage i spændende auktioner om to malerier doneret af henholdsvis lokalkunstneren Ulla Houe og Ove Ødegaard. Alle er velkomne.

22 millioner på 30 år
På de 30 år der er gået har butikken solgt for mere end 22 mio. kr. kvalitetsgenbrug. Overskuddet af de penge er gået til forskning, forebyggelse og støtte til patienter og alle deres pårørende.