Skip navigation

Bedre end sit rygte: Rugbrød hitter

Rugbrødsmadder er andet og mere end to flade med leverpostej i madkassen. Syv pct. af os kan finde på at spise smørrebrød til aftensmad, og rugbrød er vores yndlings-fuldkornsprodukt.

Nogle forbinder rugbrød med kedelige madpakker i spisefrikvarteret, andre tænker på højtbelagt smørrebrød med fiskefilet, remoulade og rejer. Uanset hvad, så spiser de fleste af os rugbrød jævnligt. Ifølge nye tal fra Coops Mad-O-Meter spiser hver 14. dansker rugbrødsmadder til aftensmad på en helt almindelig hverdag.

Der ingen grund til dårlig samvittighed, fordi man ”bare” serverer rugbrød til aften. Rugbrødsmadder er en god kilde til fuldkorn
Gitte Laub Hansen, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse

I uge 24 fejrer Fuldkornspartnerskabet det traditionsrige danske smørrebrød - ikke mindst for at få de yngre målgrupper med på rugbrødsmadderne. Rugbrød er nemlig en nem og lækker måde at få fuldkorn på. Fuldkorn forebygger bl.a. tarmkræft, og derfor er Kræftens Bekæmpelse en del af smørrebrødsugen.

 - Vi har fokus på smørrebrødet, fordi det nogle gange opfattes som en nødløsning i en travl hverdag. Men der ingen grund til dårlig samvittighed, fordi man ”bare” serverer rugbrød til aften. Rugbrødsmadder er en god kilde til fuldkorn, der er sundt, og beskytter mod tarmkræft, siger chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse Gitte Laub Hansen.

Læs om fuldkorn og tarmkræft

Vælger du et produkt med det orange fuldkornslogo, er du garanteret et rugbrød, som har et højt fuldkornsindhold
Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet

Rugbrød er fuldkorns-hit
Rugbrød, der typisk spises til frokost, er populært. Skal vi udpege vores yndlings-fuldkornsprodukt, nævner hele 54 pct. fuldkornsrugbrød. Og næsten alle - 88 pct. - angiver rugbrød som deres favoritkilde til fuldkorn, viser en Megafon-undersøgelse fra 2021. 

Vælger du at designe dit eget smørrebrød, så findes der mange forskellige slags rugbrød. Men nogle indeholder ikke ret meget fuldkorn, selv om de er mørke:

- Vælger du et produkt med det orange fuldkornslogo, er du garanteret et rugbrød, som har et højt fuldkornsindhold og i øvrigt lever op til Nøglehulsmærkets kriterier for bl.a. fedt, fibre og sukker. Kornprodukter er desuden blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk, fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.