Skip navigation

Fire elever fra Nørre Gymnasium vinder filmkonkurrence om unge og alkohol

Albert, Albert, Alexander og Yaasir fra Nørre Gymnasium i København løber med sejren i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens filmkonkurrence ’Drik mindre – oplev mere’, hvor 5.000 elever fra gymnasier over hele landet har givet deres bud på en kampagnefilm, der skal få unge på deres egen alder til at reflektere over den danske alkoholkultur. Vinderpræmien er et alkoholfri event for hele deres gymnasium.

5.000 1.g-elever fra 28 gymnasier over hele Danmark har i november og december måned konkurreret om at lave den bedste kampagnefilm, der kan få unge til at reflektere over alkoholkulturen blandt unge i Danmark. Alle konkurrencens film kan ses på Lommefilm.dk. Alle konkurrencens film kan ses på Lommefilm.dk.

Ud af de mange film, konkurrencen har genereret, vinder Albert, Albert, Alexander og Yasiir fra 1. årgang på Nørre Gymnasium i København med filmen ’Alkohol ændrer dig ikke’.

- Filmen er velproduceret, sjov og overraskende, og så illustrerer den rigtig godt, hvordan alkohol kan få én selv til at tro, at man er mega cool, selvom alkohol i virkeligheden ofte har den modsatte effekt. På den måde viser den, at man ikke skal drikke store mængder alkohol for at blive en anden, men hellere hvile i sig selv, begrunder Anne Sofie Plum Christensen, seniorprojektleder i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-indsats om valget af vinderfilmen.

Se vinderfilmen her: 
'Alkohol ændrer dig ikke' 

Førstepræmien i dette års filmkonkurrence er et alkoholfri event til en værdi af 10.000 kr. for hele gymnasiet. 

Unges ønsker til alkoholkulturen
Filmkonkurrencen ’Drik mindre – oplev mere’ er et ønske om at involvere unge i arbejdet for en sundere og mere inkluderende festkultur med plads til at drikke mindre.

- Med konkurrencen skaber vi et rum, hvor eleverne kan diskutere og reflektere over, hvilken fest- og alkoholkultur, der er fremtrædende i dag, og hvordan de ønsker den fremover. Vi håber, at initiativet på længere sigt kan bidrage til at skabe en sundere alkoholkultur blandt unge, siger Søren Stokholm Thomsen, der er projektchef i TrygFonden om filmkonkurrencen.

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-indsats viser, at hver fjerde (27 pct.) af de 15-25-årige, der går på en ungdomsuddannelse, mener, at alkohol fylder for meget på skolen.

I tråd med dette mener halvdelen af de 15-25-årige, at alkoholforbruget blandt unge i Danmark er for højt, og samtidig har 54 pct. oplevet, at deres venner har forsøgt at presse dem til at drikke mere, selvom de har sagt ”nej tak” til alkohol. Læs hele undersøgelsen om unge og alkohol her:
Unges alkoholvaner i Danmark 2019

Filmkonkurrencen giver stof til eftertanke
Tal fra sidste år viser, at eleverne har taget godt imod filmkonkurrencen, og at den samtidig har haft den ønskede effekt. Syv ud af ti elever synes nemlig godt om at deltage i filmkonkurrencen, mens 70 pct. af eleverne angiver, at deres deltagelse i konkurrencen i høj grad har fået dem til at tænke mere over alkoholkulturen i Danmark.

Derudover angiver 39 pct. af eleverne, at de har fået mere viden om unge og alkohol efter at have deltaget i konkurrencen, mens 7 pct. svarer, at de tror, at de vil komme til at drikke mindre alkohol til de kommende fester.