Skip navigation

Frivillige i Kræftens Bekæmpelse beskytter de små mod solens stråler

Det er dejligt for de små at lege udenfor – især når vejret bliver varmere. For meget sol kan dog give kræft i huden, og særligt børn er udsatte. Derfor hjælper frivillige fra Kræftens Bekæmpelses Solkampagne i denne uge institutioner landet over med at sætte fokus på, hvordan børn og voksne bedst beskytter sig i solen.

Børn elsker at lege udenfor, ikke mindst om sommeren. Det gør dem ekstra udsatte for solens uv-stråling, fordi de ofte er ude i mange timer. Uv-stråling regnes for at være direkte årsag til op mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i huden.

Heldigvis kan kræft i huden forebygges, hvis man passer på sin hud i solen med de tre solråd; Skygge, solhat og solcreme.

Det er fantastisk, at frivillige i Kræftens Bekæmpelse hjælper med at passe på de små solstråler, fortæller Peter Dalum, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelses Solkampagne, og fortsætter:

- Det er særlig vigtigt, at vi lærer børn om solbeskyttelse og sunde solvaner, fra de er helt små. Jo tidligere man udsættes for meget uv-stråling og mange skoldninger, desto større er risikoen nemlig for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Gør en forskel for de små
Den lokale soluge har fælles startskud i uge 20. Det er en populær indsats både blandt frivillige og daginstitutioner. Indsatsen er vokset gennem årene og dækker efterhånden rigtig mange institutioner landet over. Lis Ravn Ebbesen, der er frivillig i Solkampagnen, glæder sig over at se, hvor begejstrede børnene er for de magiske uv-armbånd, der skifter farve, når der er uv-stråler i luften.

- Vi plejer at besøge en institution, hvor vi klipper og maler med børnene og laver armbånd. Det er simpelthen så hyggeligt, når børnene fortæller os om solrådene. Og synger deres ’undgå sol’ sang, for sådan en har de i institutionen, siger Lis Ravn Ebbesen, næstformand for Kolding Lokalforening

Læring om solbeskyttelse gennem leg
Solkampagnens frivillige har de sidste mange år bidraget til solbeskyttelse gennem leg i landets institutioner i uge 20. Den lokale soluge er en populær aktivitet og kunne ikke lykkedes uden det store engagement fra Kræftens Bekæmpelses frivillige.

I år er der udbudt endnu flere soltemapakker end nogensinde før, nemlig hele 1000 styks, der alle er blevet bestilt af frivillige på frivillig.dk og af institutioner via KB’s webshop.

I pakkerne er der materialer, der gør det sjovt og lettere for børnene at huske solrådene, som kan beskytte dem mod den stærke sol. Pakken indeholder blandt andet uv-armbånd, solcreme og påklædningsdukker. For de voksne er der vedlagt en skabelon til solpolitik og information til forældre, som kan være med til at sætte gode solvaner på dagsordenen.