Skip navigation

Fuldkorn er kilden til en bæredygtig fremtid

Mere fuldkorn er vejen til en sundere fremtid for os selv og vores planet. Så klar er konklusionen i en ny videnskabelig artikel fra en række toneangivende nordiske ernæringsforskere fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse.

Næsten en tredjedel af drivhusgasudledningen stammer fra vores fødevareforbrug, så der er god brug for løsninger, der hjælper os til at bruge jordens ressourcer på mere bæredygtig vis.

En række toneangivende nordiske forskere fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse har derfor undersøgt, hvordan vi bedst muligt kan finde miljøvenlige alternativer til den animalske protein, vi typisk indtager i form af kød- og mælkeprodukter. Og her kan det give rigtig god mening at sætte større fokus på fuldkorn. Det fortæller postdoc, Anne Kirstine Eriksen fra Kræftens Bekæmpelse.

Hun har deltaget i den nye forskning, som netop er blevet offentliggjort i det medicinske tidsskrift Nutrition Reviews:  

- Vores analyser viser, at vi uden problemer kunne udskifte 20 pct. af den animalske protein med protein fra vegetabilske kilder. Her kunne halvdelen sagtens komme fra kornprodukter, og det ville kunne nås ved blot at spise tre ekstra skiver rugbrød dagligt. Den anden halvdel kan med fordel komme fra bælgfrugter, eksempelvis bønner eller linser, siger Anne Kirstine Eriksen.

Anne Kirstine Eriksen fremhæver, at den tilgang vil bidrage væsentligt til en sundere fremtid. For os selv og vores planet.

- Ikke alene belaster planteproteiner slet ikke vores planet i samme grad som proteiner fra animalske produkter. Hvis vi erstatter animalske produkter med fuldkornsbaserede produkter, vil det desuden sænke risikoen for både type 2 diabetes, hjertekarsygdom samt tarmkræft på befolkningsniveau, siger hun.

Danskerne er klar på at spise mere fuldkorn
Danskerne spiser allerede en del fuldkorn gennem havregryn, rugbrød, knækbrød, fuldkornspasta og lyst fuldkornsbrød. Men der er potentiale for, at kornprodukter kan fylde endnu mere på tallerkenen i fremtiden. I en ny undersøgelse fra Megafon svarer 79 pct., at de spiser fuldkorn dagligt eller næsten dagligt. Og der er god grund til at hæve det daglige indtag af fuldkorn, for danskerne behøver ikke frygte at få for lidt protein i deres daglige kost.

- Det er en sejlivet myte, at danskerne risikerer at få for lidt protein, hvis de går over til en mere planterig kost. For det første får de fleste danskere rigeligt med protein i dag, og for det andet vil det gavne folkesundheden at skære lidt ned på protein fra kød- og mælkeprodukter eller bytte noget af det ud med protein fra kornprodukter, grøntsager og bælgfrugter i stedet for, siger Anne Kirstine Eriksen.