Skip navigation

Gluten-intolerance øger ikke risikoen for kræft i tyktarmen

Velbehandlede personer med intolerance over for gluten, også kaldet cøliaki, har ikke øget risiko for at få tarmkræft. Lever man glutenfrit, er det dog vigtigt at sikre, at man får tilstrækkeligt fuldkorn og kostfibre, som beskytter mod kræft i tyktarmen.

Foto: Fuldkornspartnerskabet

I dag skønnes ca. 50.000 personer i Danmark at have tarmsygdommen cøliaki (gluten-intolerance), men det er langt fra alle, der er udredt.

- Symptomerne på cøliaki kan være meget forskellige fra person til person. Det kan vise sig som alt fra jern-mangel til nedsat immunforsvar eller mavegener og kan forveksles med f.eks. hvedeallergi eller glutensensitivitet. Men uopdaget cøliaki kan have alvorlige konsekvenser, og derfor er det vigtigt at komme afsted til lægen og blive udredt, hvis man er i tvivl, opfordrer forskningsgruppeleder ved Kræftens Bekæmpelse, Anne Tjønneland.

Når man har cøliaki, kan kroppen ikke tåle bestemte proteiner, som findes i hvede, rug og byg. Diagnosen cøliaki kræver, at man holder sig helt fra at indtage gluten.

Kroppens reaktion på gluten udløser nemlig en slags betændelsestilstand, der nedsætter tyndtarmens evne til at optage vigtige næringsstoffer oveni de øvrige ubehagelige symptomer, som f.eks. mavesmerter, uregelmæssigt afføringsmønster og opkast.

Havregrød med glutenfri havregryn er et godt bud på et glutenfrit måltid med fuldkorn. Foto: Fuldkornspartnerskabet

Cøliaki, fuldkorn og tarmkræft
Forskere fra Kræftens Bekæmpelse har dokumenteret, at fuldkorn beskytter mod kræft i tyktarmen. Derfor har vi spurgt forskerne, om personer med cøliaki har en øget risiko for tarmkræft, da de ikke har samme mulighed for at få fuldkorn.

- Når vi gennemgår den videnskabelige litteratur på området, er der ikke noget, der tyder på, at der er en øget risiko for kræft i tyktarmen blandt personer med cøliaki, som holder en glutenfri diæt, siger forskningsgruppeleder ved Kræftens Bekæmpelse Anne Tjønneland og fortsætter:

- Til gengæld tyder nogle studier på, at der er en let øget risiko for nogle typer af lymfekræft, specielt lokaliseret til tyndtarmen. Det gælder især blandt patienter, som ikke er velbehandlede - dvs. blandt patienter, der ikke udelukker gluten fuldstændig fra deres kost, afslutter hun. 

Hvordan finder du glutenfri produkter? 
Det er ikke lovpligtigt at angive ”gluten” på fødevaren, men alle færdigpakkede fødevarer skal være påført en ingrediensliste, hvor allergene ingredienser skal være fremhævet.

Indhold af glutenholdige kornprodukter, som er defineret som hvede, rug, byg og havre og produkter på basis heraf, skal derfor være angivet og fremhævet i mærkningen.

Dvs. for færdigpakkede fødevarer, skal indhold af hvede, rug, byg eller havre være angivet og fremhævet med eksempelvis fed skrift eller understregning i ingredienslisten på emballagen, også når det er en del af en sammensat ingrediens eller tilsætningsstof.

Er varen ikke færdigpakket fx når du køber en sandwich i kantinen eller på restaurant har personalet en pligt til kunne oplyse om evt. allergener mundtligt eller ved skiltning.

Nogle produkter er mærket med ”glutenfrit” og det betyder, at de maksimalt indeholder 20 mg gluten per kg af varen. Produkter mærket ”meget lavt indhold af gluten” indeholder højst 100 mg gluten per kg af varen.