Skip navigation

Hvad skal der ske med den 14-årige, når mor dør?

Hver dag ser Anne en vred og desperat teenagepige, når hun som sygeplejerske kommer i et hjem for at behandle en kræftsyg mor. Hun vil gerne hjælpe – men hvordan?

Hvert år mister tusindvis af børn i Danmark et nært familiemedlem. Det kan være dybt traumatiserende. Modelfoto.
Hvert år mister tusindvis af børn i Danmark et nært familiemedlem. Det kan være dybt traumatiserende. Modelfoto.

En enlig mor, der er uhelbredeligt syg af kræft – og en 14-årig datter, der er så bange for at miste sin mor, at hun lukker sig inde i sig selv og er på vej ud ad et vildspor.

Det er den ulykkelige situation, som sygeplejersken Anne oplever, når hun hver dag kommer i et hjem for at behandle moderen.

Anne har kendt familien i over et år nu, og det går kun den forkerte vej for datteren: Pigen kommer næsten ikke i skole, hun taler hårdt til sin mor, og hun hænger ud med nogle meget ældre drenge, der helt åbenlyst er dårligt selskab. 

- Kommunikationen i hjemmet er dårlig, hun er helt enorm vred – også på sin mor. Hun kan finde på at sige ’fuck dig’ og en masse andre grimme ting til sin mor, og hun har generelt en ’fuck hele verden’-attitude på. Der bliver smækket med dørene, og på de rigtigt dårlige dag kan hun finde på at stikke af hjemmefra. Når det har været allerværst, har politiet været involveret, fordi hendes mor så ikke ved, hvor hun er, fortæller Anne.

Frygter fremtiden

Anne tror, at raseriet bunder i, at pigen ikke ved, hvad der skal ske med hende, når hendes mor ikke er her mere. Der er ingen far inde i billedet, og der står umiddelbart ingen i netværket klar til at tage over.

- Hun er så bange og skriger bare efter at få at vide, hvad der skal ske. Og al den frustration og vrede har så fået hende til at lukke sig fuldstændig inde i sig selv, forklarer Anne.

Hun vil meget gerne hjælpe. Men hun er i tvivl om, hvor meget hun som moderens sygeplejerske må og skal involvere sig i familien – og særligt datterens sorg?

Derfor ringer hun ind til podcasten ’OMSORG for børn’, hvor områdechef i Patientstøtte & Frivillig Indsats, Bettina Ragna Olesen, og børne- og ungechef Per Bøge fra Kræftens Bekæmpelse sidder klar til at rådgive.

Hør med, når eksperterne rådgiver Anne om, hvordan hun bedst kan træde til som en ansvarlig voksen i den ulykkelige 14-årige piges liv.

Lyt til podcasten 'OMSORG for børn' her.