Skip navigation

Hver anden kvinde i 20’erne bliver ikke screenet for livmoderhalskræft

Kun hver anden kvinde i alderen 23 til 29 år deltager i screening for livmoderhalskræft, viser nyeste opgørelse. Det er bekymrende, at de unge kvinder ikke bliver tjekket for celleforandringer og dermed beskytter sig mod at udvikle livmoderhalskræft.

Kun 52 pct. af 23-29-årige kvinder på landsplan deltager i screening for livmoderhalskræft inden for et år efter de bliver inviteret.
Kun 52 pct. af 23-29-årige kvinder på landsplan deltager i screening for livmoderhalskræft inden for et år efter de bliver inviteret. Foto: Colourbox

Screening for livmoderhalskræft er ikke det, der fylder mest for unge kvinder i 20’erne. Tal fra Regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram for livmoderhalskræftscreening viser, at kun 52 pct. af 23-29-årige kvinder på landsplan deltager i screening for livmoderhalskræft inden for et år efter de bliver inviteret. Udviklingen går i den forkerte retning, da færre og færre kvinder tager imod tilbuddet. I 2018 var det 54 pct. af kvinderne i aldersgruppen, der sagde ja tak til invitationen.

- Det er bekymrende, at der ikke er flere af de yngre kvinder, der deltager i screening, og at tallet er faldende. Livmoderhalskræft rammer flest kvinder i 35-års alderen, og den er som regel 10-15 år om at udvikle sig. Så screening, der kan finde forstadier til kræft, er yderst relevant for kvinder i den unge alder, understreger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard.

Januar er international ”Cervical Cancer Awareness Month”. Derfor går Kræftens Bekæmpelse ud med en ny indsats, der skal minde særligt kvinder i alderen 23-29 år om at blive undersøgt for celleforandringer for at undgå at udvikle livmoderhalskræft i fremtiden.

Screening kan forebygge kræft
Hver dag får én kvinde livmoderhalskræft, og hvert år dør 100 kvinder af sygdommen. Og hver anden kvinde, der får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt. Det er vigtigt, at tage imod tilbuddet om screening for livmoderhalskræft, når man inviteres første gang i en alder af 23 år, da screening kan finde forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft. Hvert år får mange tusinde kvinder fjernet forstadier til livmoderhalskræft.

- Hvis man først opdager celleforandringer, når de har udviklet sig til kræft, kan det betyde, at livmoderen skal fjernes. Dermed risikerer kvinder, at de ikke kan få de børn, de ønsker sig, siger Janne Bigaard.

Her kan du læse mere om screening for livmoderhalskræft:

Screening for livmoderhalskræft

Hvis man først opdager celleforandringer, når de har udviklet sig til kræft, kan det betyde, at livmoderen skal fjernes. Dermed risikerer kvinder, at de ikke kan få de børn, de ønsker sig
Janne Bigaard, overlæge Kræftens Bekæmpelse

Jo ældre kvinderne bliver jo flere deltager i screeningen for livmoderhalskræft. Blandt de 30-64-årige deltager 64 pct., mens deltagelsen for hele gruppen af kvinder i screeningsalderen er 61 pct. Det er dog stadig et godt stykke under programmets mål på 75 pct.

Glemmer de vigtige screeninger 
Kræftens Bekæmpelses egne undersøgelser viser, at kvinderne synes, at screeningen er en god ide, men at invitationerne ryger i ”bunken med andre vigtige papirer” og glemmes. 

- Vi kan se, at kvinderne gerne vil deltage, men de glemmer simpelthen at bestille tid hos lægen. Mange ved faktisk heller ikke, at undersøgelsen kan forebygge kræft, eller at der er risiko for at få netop denne kræftform i en tidlig alder, forklarer Janne Bigaard og fortsætter:

- De føler sig måske sunde og raske og tænker, at risikoen for at få kræft ligger langt ude i fremtiden. Og hvis man ikke føler, at undersøgelsen er relevant, er det sværere at prioritere en tid hos lægen.  

Når kvinderne har en følelse af, at en gynækologisk undersøgelse er relevant – for eksempel ved mistanke om kønssygdomme eller fornyelse af recept på prævention – så får de bestilt tid og kommer afsted til lægen. I disse tilfælde overvinder de praktiske barrierer, som tidsbestilling hos lægen og ubehag ved den gynækologiske undersøgelse.

Hvis du er i 20'erne - læs om screeningen her:

Særligt for dig i tyverne